Trei membri ai unui grup criminal organizat vor compărea pe banca acuzaţilor pentru 17 capete de acuzare, inclusiv jaf, răpirea şi privarea ilegală de libertate a unei persoane şi o serie de escrocherii. Procuratura raionului Basarabeasca a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată dosarul de învinuire a celor trei.

Potrivit probatoriului, acţionând de comun acord şi repartizând rolurile din timp, inculpaţii au racolat, în intervalul iunie – iulie 2018, mai mulţi locuitori ai raioanelor Comrat şi Basarabeasca, pe care, prin înşelăciune, i-au transportat la fililalele unor instituţii financiare din oraşele Chişinău, Cimişlia, Hânceşti şi Comrat.

Sub pretextul investirii unor sume de bani în activitatea unei firme (care, de fapt, nu exista), pe numele victimelor au fost perfectate contracte de împrumut, banii intrând ulterior în posesia inculpaţilor.

Astfel, după această schemă, inculpaţii au înşelat 10 persoane, toate din familii nnevoiaşe, dintre care o parte erau pensionari. Suma prejudiciului adus acestora este cifrată la peste 80 de mii de lei.

De asemenea, inculpaţii mai sunt acuzaţi de răpirea unei femei, pe care au urcat-o cu forţa în maşină şi au dus-o la domiciliul unuia dintre aceştia, unde i-a fost luat buletinul de identitate. Timp de aproximativ o săptămână, cât aceasta a fost privată ilegal de libertate, inculpaţii au perfectat credite bancare pe numele victimei.

Într-un alt episod, membrii grupului criminal organizat mai sunt acuzaţi de procurori că l-ar fi jefuit pe un bărbat, sustrăgându-i un telefon mobil.

Inculpaţii sunt două femei şi un bărbat, cu vârstele cuprinse între 18 şi 53 de ani, care, anterior, au mai fost în conflict cu legea.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă de la 10 până la 13 ani închisoare