Magistrații Curții de Apel au schimbat măsura preventivă în privința celor doi învinuiți în dosarul tezelor de doctorat, din arest preventiv în arest la domiciliu, anunță Procuratura Anticorupție. Este vorba despre fostul avocat al lui Vlad Filat, Viorel Berliba, și decanul Facultării de Drept, Sergiu Brânza. Soția celui din urmă, Liubovi Brânza, judecătoare la Curtea de Apel, a primit ieri mandat de arest pentru 30 de zile.

Conform unor surse judecătorești, soții Brânza au la întreținere doi copii minori, astfel în decizia Curții de Apel Cahul s-a ținut cont de acest lucru și a emis un mandat de arest la domiciliu.

Recursurile lui Victor Berliba și Sergiu Brânza au fost examinate la Cahul după ce CSJ a admis cererea înaintată de către președintele Curții de Apel Chișinău, Pleşca Ion. Ultimul a cerut strămutarea din cauză că la Curtea de Apel Chișinău este magistrat soția lui Sergiu Brânza. La momentul emiterii deciziei CSJ, aceasta  încă nu era reținută. 

Sergiu Brânza și Viorel Berliba  au fost încătușați pe data de 9 octombrie de către procurorii anticorupție, după ce ar fi luat mai multe tranșe de bani pentru care urma să faciliteze susținere tezei de doctorat pentru două persoane.

La aproape două săptămâni după reținerea lui Brânza, procurorii anticorupție au reținut-o și pe soția acestuia, Liubovi Brânza, magistrată  la Curtea de Apel, într-un dosar de corupție.

Ea este bănuită că în comun cu alte zece persoane, dintre care patru judecători, ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. 

Soții Brânza au la întreținere doi copii, iar în timp ce Sergiu Brânza se afla în izolatorul CNA, judecătorii de la Jdecătoria Buiucani, au emis mandat de arest pentru 30 de zile și pentru soția sa, Liubovi  Brânza.