Medicul vizat în dosarul "judecătoarelor" a făcut tentativa de a mitui cu 2 mii de euro magistraţii de la Curtea de Apel. Miza era ca cei în cauză să respingă demersurile procurorilor şi ale părinţilor nou-născutului decedat, a precizat Procuratura Anticorupţie.

În ceea ce priveşte medicul, acesta se învinuieşte că i-a transmis unui magistrat, prin intermediul asistentului judiciar (ambii reţinuţi în cauza dată), 2000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitate de învinuit. Dosarul de învinuire a medicului, aflat în gestiunea Procuraturii municipiului Chişinău, se referă la decesul unui nou-născut şi pretinsa neglijenţă a medicului care ar fi condus la moartea copilului. Potrivit actului de învinuire, expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului. În apărarea sa, medicul a solicitat o expertiză în comisie care însă a oferit alte concluzii, diferite de primele.

Astfel, avocatul, inculpatul şi asistentul judiciar sunt învinuiţi de transmiterea şi intermedierea transmiterii unor sume de bani magistraţilor pentru ca aceştia să ia decizii favorabile în privinţa unor terţi. 

Ca să pună punct divergenţelor, părinţii nou-născutului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la Bucureşti, însă solicitările lor nu au fost acceptate de magistrat. Pentru a fi admisă expertiza care l-ar fi disculpat, medicul ar fi recurs la mituirea judecătorului care, în final, a respins atât demersurile procurorului, cât şi a părinţilor copilului decedat. 

Procurorii vor cere astăzi mandate de arestare preventivă pe numele medicului, avocatului, inculpatului şi asistentului judiciar, reţinuţi marţi în cadrul „dosarului mitei pentru judecători”. 

Şedinţele se vor desfăşura la judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, începând cu ora 12.30, 13.30, 14.00 și 14.30. 

----------------------------------- Este de menționat că, aseară, magistrații de la Buiucani au eliberat mandate de arest și pe numele celor cinci judecătoare implicate în schema de corupție. Astfel, judecătoarele de la Curtea de Apel, Ludmila Ouș și Galina Moscalciuc s-au ales cu mandate de arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar colega acestora, judecătoarea Liubovi Brânza, a primit mandat de arest pentru 30 de zile în izolatorul CNA.

Surse apropiate anchetei, dar care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, ne-au comunicat că Galina Moscalciuc și-ar fi recunoscut vina și a ales să colaboreze cu organul de anchetă.

Totodată Vera Chiranda, procurorul de la Procuratura Municipală, încătușată marți de ofițerii Centrului Național Anticorupți și procurori, după perchezițiile la Judecătoria Centru și Curtea de Apel, a primit mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile.