Președintele Uniunii Avocaților din Moldova, Emanoil Ploșniță, ar fi cercetat penal de către procurorii anticorupție. Sursele Deschide.MD spun acesta ar avea statut de învinuit într-o cauză penală pornită în baza articolului 190 (escrocheria). Alte surse judiciare afirmă că tot Ploșniță ar avea legătură și cu un al doilea dosar, doar că în cel din urmă nu are un statut procesual deocamdată.

Am încercat să obținem o confirmare, însă Emanoil Ploșniță, ne-a îndeamnat să cerem detalii și confirmări de la sursele care ne-au furnizat informația primară.

La rândul său, ofițerul de presă al Procuraturii Anticoprupție, Anastasia Mihălceanu, nu ne-a confirmat cauza penală, făcând trimitere la secretul anchetei și datele cu caracter personal.

Colegii lui Ploșniță ne-au spus că în ziua când a fost reținut Viorel Berliba și decanul de la Drept, procurorii anticorupție ar fi efectuat percheziții la domiciliul și în biroul său.

Vineri, ar urma să aibă loc consiliul Uniunii, care intenționează să pună subiectul în discuție. 

Emanoil Ploșniță a fost ales președinte al Uniunii Avocaților în octombrie 2017, cu votul a 193 de delegați, din cei 344 câți au participat la vot.

Conform statutului profesiei de avocat, preşedintele Uniunii Avocaţilor este ales pe un termen de 2 ani, dintre avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 5 ani. Una şi aceeaşi persoană poate fi aleasă preşedinte al Uniunii Avocaţilor pentru cel mult 2 mandate consecutiv.