Avocatul fostului președinte al României, Traian Băsescu susține că prin decizia CSJ de astăzi poate fi interpretat faptul că există o încălcare a legii în hotărârile instanțelor inferioare.

Contactat de Deschide.MD, avocatul Andrei Bivol ne-a explicat că „examinarea admisibilității recursului reprezintă o fază inițială în procedura de recurs”.

„Admisibilitatea este examinată de către un complet de 3 judecători. Prin recunoașterea admisibilității, CSJ admite că recursul a fost depus în forma și limitele prevăzute de lege și, probabil cel mai important, sunt întrunite temeiurile de recurs. Altfel spus, există o încălcare a legii în hotărârile instanțelor inferioare. Recursul va fi examinat în fond la următoarea ședință de către un complet de 5 judecători”, a declarat avocatul. 

Bivol mai spune că pe data de 7 noiembrie ar putea fi emisă o decizie definitivă și irevocabilă pe acest caz.

Amintim că magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis astăzi că litigiul dintre fostul președinte al României Traian Băsescu și actualul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon să fie examinat în instanța de fond.

De precizat este și faptul că Curtea de Apel Chișinău a menținut, la 10 mai 2018, decizia Judecătoriei Chișinău care i-a dat dreptate președintelui Igor Dodon în decizia de a-i retrage cetățenia R. Moldova lui Traian Băsescu. În ianuarie curent, Judecătoria Chișinău a respins cererea lui Traian Băsescu depusă împotriva lui Igor Dodon „ca fiind neîntemeiată” și constata că decretul lui Igor Dodon este legal.

Soții Băsescu au primit cetățenia R. Moldova în vara anului 2016. Primul decret semnat de președintele Igor Dodon, care a preluat mandatul de președinte la finele aceluiași an, a fost cel privind retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu, dar nu și soției acestuia. Fostul președinte al României l-a atacat pe Dodon în judecată, cerând să fie anulat acest decret, în primăvara anului 2017.