Începând cu luna decembrie curent, familiile din Republica Moldova vor primi gratuit din partea Guvernului seturi de articole pentru nou-născuți. Este vorba despre programul lansat de Guvern „O nouă viață”, iar pentru realizarea acestuia, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Regulamentul privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor.

„Este un proiect foarte pozitiv. Noi am reușit majorarea indemnizației unice la nașterea copilului, am ajuns până la suma de 5300 lei care este actual și iată luând în considerație și acest proiect, practic se adaugă încă 2000 de lei - asta înțeleg că va fi costul unei cutii care poate fi privită prin prisma măririi indemnizației unice la nașterea copilului. Deci, o majorare de 2000 de lei la 5300 - asta ar însemna o sumă de 7300”, a menționat premierul Pavel Filip.

Programul este privit cu ochi buni și de Silvia Radu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Radu scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook că este un program social care se adresează tuturor celor care vor deveni părinți.

„Este un ajutor dat atât lor, cât și copilașilor care se vor naște. Orice stat trebuie să aibă grijă de cetățenii săi, iar măsura luată astăzi demonstrează că ne păsă de oameni”, scrie Radu.

Documentul aprobat stabilește obligațiile operatorilor economici, procedura de oferire a setului, precum și conținutul acestuia. Cutia va include bunuri de prima necesitate: haine pentru nou-născuți, pachet cu scutece, lenjerie, pătură, set de produse cosmetice pentru copii și o jucărie de pluș. Articolele vor fi de producţie autohtonă, cu excepția scutecelor.

Pentru a beneficia de setul pentru nou-născut, părinții – cetățeni ai Republicii Moldova și străini cu drept de ședere pe teritoriul țării noastre, vor completa până la externare un formular, cu anexarea copiei actului de identitate și a certificatului de naștere a copilului. Setul va fi transmis prin intermediul instituţiei medico-sanitare publice sau private, care oferă servicii de maternitate sau va fi livrat la domiciliu.

Operatorul economic, care va asigura realizarea activităților incluse în program, va fi selectat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul licitației deschise. Operatorul trebuie să fie producător autohton, care produce mărfuri inclusiv pentru copii. O altă cerință este ca agentul economic să utilizeze în procesul de producție doar materie primă nepericuloasă sănătății copilului.

 Proiectul vine în susținerea familiilor tinere pentru acoperirea unor cheltuieli la nașterea copiilor. Pentru realizarea programului, în anul curent, din bugetul de stat vor fi alocate peste 5,6 milioane de lei, iar pentru anul 2019 vor fi necesare circa 68 milioane de lei.

Programul Guvernului „O nouă viaţă” se încadrează în acțiunile organizate la nivel internațional. În prezent, pachete de maternitate cu articole pentru nou-născuți sunt oferite în Finlanda, SUA, Scoția, Argentina și Ucraina.