Peste 30 de mii de cetățeni au semnat petiția adresată instituțiilor europene, prin care Mișcarea de Rezistență ACUM va cere investigarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova care se fac vinovați de spălări de bani și au fost implicați în furtul miliardului.

Inițiatorii își propun să colecteze în total 50 de mii de semnături, transmite IPN.

Petiția a fost semnată online și fizic de cetățeni din toate raioanele țării și de conaționali aflați în străinătate. Mișcarea de Rezistență ACUM a decis să înainteze petiția „reieșind din faptul că, din momentul descoperirii fraudei bancare în valoare de un miliard de dolari (12% din PIB), autoritățile Republicii Moldova nu au recuperat niciun leu, ci dimpotrivă au protejat și protejează în continuare persoanele implicate în acest furt”, se spune într-un comunicat se presă.

„Mulți dintre banii furați au fost cheltuiți pe teritoriul UE, astfel că există toate condițiile ca, odată sesizate, instituțiile europene să poată deschide o investigație și să înceapă urmărirea penală a cetățenilor moldoveni implicați în fraudă”, a declarat Andrei Năstase, liderul partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr.

Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, a îndemnat lumea să semneze petiția în continuare și să-și îndemne prietenii și rudele să o facă. „În piețe, în localități, în cămine și peste tot unde merg membrii ACUM, oamenii semnează cu încredere că Uniunea Europeană ne va ajuta să pedepsim hoții care au comis spălări de bani și au participat la furtul miliardului. Încă un efort comun și vom atinge ținta de 50 de mii de semnatari. Haideți să ne mobilizăm, să semnăm Petiția adresată instituțiilor europene și să îndemnăm cel puțin zece oameni să semneze”, a notat politiciana.

Petiția este adresată Parlamentului European, Consiliului Europei, Comisiei Europene, Consiliului Uniunii Europene, OLAF, Europol și urmează a fi înmânată instituțiilor UE în luna noiembrie 2018. Aceasta poate fi semnată online sau la sediile PAS, str. Mateevici 31, și PPPDA – str. 31 August 1989 nr. 15.