Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a organizat ediția a VII-a a proiectului „Descoperă și Cunoaște România” în perioada 19 – 21 octombrie a.c. cu participarea unui grup de 50 persoane din raioanele centrale ale Republicii Moldova.

Timp de trei zile, participanții au luat parte în cadrul activităților organizate în județele Neamț și Botoșani. Prima zi a debutat cu festivitatea ce s-a desfășurat la Consiliul Județean Neamț, unde, alături de secretarul de stat MRP Veaceslav Șaramet, au transmis un cuvând de bun venit doamna prefect Daniela Soroceanu. domnul Remus Munteanu, secretar de stat din Ministerul Tineretului și Sportului și domnul Cătălin Chiței, administrator public al județului.

Ulterior, participanții au vizitat Curtea Domnească și Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra Neamț, având apoi parte de un moment artistic surpriză din partea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. Ziua a continuat cu fragmente din opera „Amintiri din copilărie”, la Casa Memorială „Ion Creangă” și s-a terminat cu vizita la Cetatea Neamțului.

A doua zi, grupul a vizitat Mănăstirea Agapia, fiind fascinați de picturile semnate de Nicolae Grigorescu, deplasându-se apoi în județul Botoșani. După turul de care au avut parte la Muzeul Județean de Istorie din Botoșani, participanții au aflat detalii despre viața ilustrului poet Mihai Eminescu la Casa Memorială din Ipotești.

Ultima zi a proiectului a început la Instituția Prefectului din județul Botoșani, unde domnul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, domnul deputat Marius-Constantin Budăi și doamna subprefect Daniela Lozneanu i-au felicitat pe cei prezenți pentru rezultatele bune la învățătură și pentru implicarea în proiecte pentru dezvoltarea comunității.

Înainte de plecare, participanții au vizitat Mănăstirea domnească Popăuți și Casa Memorială „Nicolae Iorga”, luându-și apoi rămas-bun de la secretarul de stat Veaceslav Șaramet care i-a însoțit pe toată durata proiectului.

Proiectul MRP „Descoperă și Cunoaște România” își propune să contribuie la consolidarea dialogului între etnicii români din afara granițelor, în vederea menținerii legăturilor identitare românești. Edițiile anului Centenar sunt dedicate comunităților istorice și se desfășoară în perioada martie – decembrie 2018.