Brigada de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare” din Chişinău a sărbătorit astăzi cea de-a 26-a aniversare. Cu acest prilej, pe platoul unităţii a avut loc o ceremonie, la care a participat conducerea Ministerului Apărării, corpul de comandă al Armatei Naţionale, ataşaţi militari, veterani şi rude ale militarilor.

Ministrul Apărării Eugen Sturza a declarat, în cadrul evenimentului, că Brigada „Ştefan cel Mare” este o unitate de elită a Armatei Naţionale, în care-şi fac serviciul femei şi bărbaţi pentru care arta militară reprezintă o vocaţie.

„Unitatea, dislocată în inima capitalei, a fost completată, de-a lungul celor 26 de ani de existenţă pe care-i sărbătorim astăzi, cu tineri şi tinere, care au făcut istorie prin felul în care şi-au înţeles datoria şi şi-au servit Patria. Mă refer aici la veteranii unităţii, dar şi la militarii de azi - prezenţi şi apreciaţi la exerciţii internaţionale, acolo unde-şi testează interoperabilitatea cu militarii armatelor partenere”, a spus ministrul Sturza.

Ministrul Apărării s-a referit şi la reforma Armatei Naţionale, care înseamnă aprobare de documente strategice, îmbunătăţiri la capitolul dotare, echipament, instruire, infrastructură, condiţii de muncă, fără de care o armată nu poate evolua şi nu-şi poate realiza pe deplin misiunile.

 „Toate aceste obiective, însă, nu pot fi realizate fără de militari profesionişti, care cred în performanţă, sunt fideli jurământului militar şi-şi servesc ţara cu demnitate şi mândrie. Iată de ce vă îndemn să continuăm drumul nostru pe care l-am început acum un an, un drum poate uneori plin de obstacole, dar care, am siguranţa, va însemna, la final, o Armată Naţională aşa cum ne dorim – profesionistă, bine-pregătită, dotată cu echipament şi tehnică modernă, o armată de care să fie mândru fiecare cetăţean al Republicii Moldova”, amenţionat  Eugen Sturza.

Cu prilejul aniversării şi pentru merite deosebite în executarea misiunilor stabilite, ministrul Apărării a decorat un grup de militari ai unităţii cu distincţii ale Armatei Naţionale şi diplome.

Programul activităţii a cuprins exerciţii demonstrative de luptă corp la corp şi un concert susţinut de Orchestra Prezidenţială şi interpreţi autohtoni. De asemenea, oaspeţii prezenţi la eveniment au avut posibilitatea să se familiarizeze cu armamentul şi tehnica din dotarea unităţii.

Tot astăzi, Batalionul de Geniu “Codru” a sărbătorit Ziua Unităţii.

Prezent la eveniment, locţiitorul şefului Marelui Stat Major, colonel Eduard Ohladciuc, a felicitat efectivul de militari şi civili, specificând că geniştii sunt cei care, zi de zi, stau la straja siguranţei populaţiei şi îndeplinesc misiuni de luptă pe timp de pace.

“În Republica Moldova, pericolul existenţei muniţiilor neexplodate rămase în sol din cel de-al Doilea Război Mondial persistă. Aceste afirmaţii pot fi dovedite de activitatea geniştilor Armatei Naţionale, solicitaţi frecvent de cetăţeni pentru neutralizarea muniţiilor depistate în diferite regiuni ale ţării. Astfel, doar în anul curent, echipele de genişti profesionişti au distrus aproximativ 300 de obiecte explozive. La acest număr pot fi adăugate alte zeci de mii, distruse de genişti timp de 26 de ani, aici, în Republica Moldova, cât şi în misiuni externe, în Iraq şi Kosovo”, a adăugat colonelul Ohladciuc.