Ministerul Sănătăţii a operat o schimbare de cod - de la "portocaliu" la "galben" - în cazul îmbolnăvirilor de rujeolă. Potrivit instituţiei, în această perioadă s-a constatat o scădere a îmbolnăvirilor de rujeolă, în luna octombrie existând doar 1 caz de rujeolă, față de luna septembrie, când au fost înregistrate 19 cazuri. Fenomenul se datorează şi faptului că numărul de vaccinări contra rujeolei a crescut, acoperirea vaccinală pe țară fiind de 95%, în lunile august-septembrie, iar numărul de copii imunizați ajungând la 47.242.

Menționăm că riscul posibil de declanșare a urgenței de sănătate publică se menține și este determinat de evoluția situației epidemiologice la rujeolă, cu posibila apariție a izbucnirilor în grupuri de populație cu nivel scăzut de vaccinare, acesta este determinat și de migrația intensă în teritoriile cu risc pentru rujeolă, inclusiv în statele vecine, Ucraina și România, precum și în alte state din Europa unde călătoresc cetățenii din Republica Moldova. ( Italia, Franța și Grecia)

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă populația să evite călătoriile în țările afectate de rujeolă, precum: Rusia, România, Ucraina și să se vaccineze contra rujeolei, care este unica și cea mai efectivă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă.

În total, de la începutul anului, în Moldova au fost confirmați 296 de bolnavi de rujeolă. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în luna august. Anume atunci a fost introdus codul portocaliu de pericol de răspândire a infecției.

Medicii avertizează că singura metodă eficientă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea.