În cadrul desfășurării de către Agenție a investigațiilor financiare paralele dispuse prin delegația procurorului, au fost analizate manual în lipsa unui soft specializat, în total 321 de rulaje bancare a conturilor în valoare națională și străină, a 37 societăți autohtone, ceea ce constituie 215.880 operațiuni pe conturi deschise în trei bănci. Informațiile au fost prezentate astăzi de CNA în cadrul audierilor parlamentare pe marginea fraudei bancare. 

Au fost identificate 73 de companii nerezidente care au deschis conturi în 11 jurizdicții: Austria, Cipru, Elveția, Federația Rusă, Estonia, Franța, Cehia, Letonia, Lichtenstein, Monaco și Italia, din care au fost deja analizate 3.908 operațiuni bancare a 25 companii nerezidente, care au 50 de conturi bancare deschise într-o bancă comercială din Letonia.

În privința a 33 de companii nerezidente, urmează a fi obținute răspunsurile de la partenerii externi privind operațiunile bancare efectuate și documentele confirmative aferente.

Aceste documente urmează a fi utilizate, și din câte arată practica, va trebui să intervenim iarăși cu solicitpri pentru a vedea unde au plecat banii transferați, altor companii sau persoane, urmând aceleași proceduri. Suplimentar pentru identificarea traseelor de transfer și localizarea mijloacelor bănești, precum și a bunurilor deținute de 59 de persoane fizice, identificate în cadrul delegațiior respective, au fost expediate solicitări prin canalele securizate informale ale Europol: 28 de state, Interopol: 192 de state, precum și prin intermediul rețelelor specializate: 54 de state. Până la moment au parvenit răspunsuri doar de 22 de state, o parte din țările care au reușit să răspundă solicitărilor adresate, au solicitat cereri în vederea furnizării informațiilor relevante.

"La moment, 7.74 de miliarde de lei este suma prejudiciului pe dosarele penale trimise în instanța judecată cu identificare beneficiarilor efectivi. 1.9 miliarde este suma prejudiciului pe dosarele aflate în urmărire penală cu beneficiarii identificați și 1.06 miliarde este suma prejudiciului unde beneficiarii finali încă nu sunt identificați, pe dosarele penale care la moment le avem în gestiune", a declarat Bogdat Zumbreanu.