Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Din imaginile postate de președinte se vede cum cei doi discută aprins pe holurile clădirii în care şi-a început lucrările cel de-al XVII-a summit al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Dodon spune că în cadrul discuției, a abordat o gamă largă de chestiuni cu privire la relaţiile bilaterale.

„Astfel, am remarcat faptul că Franţa, fiind una din „locomotivele” Uniunii Europene, rămâne a fi unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova în Europa. În cei 26 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, dialogul dintre ţările noastre a cunoscut o dezvoltare dinamică practic în toate domeniile: politică, economie, comerţ, cultură, educaţie, etc.”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Igor Dodon mai spune că a menționat, de asemenea ascensiunea dialogului în domeniul culturii şi educaţiei, în care rolul principal îl joacă Alianţa Franceză din Moldova. Programele promovate de această organizaţie oferă studenţilor moldoveni posibilitatea de a face studii în Franţa. Totodată, în dialogul dintre ţările noastre un rol important îi revine și diasporei moldovenești din Franţa.

„Cât priveşte politica externă a Republicii Moldova, am subliniat în mod special că ţara noastră tinde să dezvolte relaţii echilibrate şi reciproc avantajoase cu partenerii atât din Vest, cât şi din Est”, scrie Igor Dodon. 

Președintele mai spune că a discutat cu Președintele Franţei perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean.

„În special, am propus părții franceze să participe mai activ la consultările pe marginea acestei probleme alături de Germania, Rusia și alți actori externi, participanți ai formatului oficial recunoscut, 5+2. Consider că implicarea Parisului, inclusiv în cadrul politicii Uniunii Europene, va oferi un nou impuls procesului de reglementare, ceea ce, într-un final, va contribui la identificarea unei soluţii eficiente care va marca primul succes pașnic și diplomatic din ultimele decenii, în rezolvarea conflictelor „îngheţate” din spaţiul post-sovietic și în general din spațiul OSCE”, conchide Dodon.

----------------------------- Amintim că ieri Igor Dodon s-a întâlnit și pozat cu președintele Franței, Emmanuel Macron pe holul clădirii în care şi-a început lucrările cel de-al XVII-a summit al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.