Banca Transilvania, BCR și BRD, toate din România, au înregistrat un randament mediu al capitalurilor de peste 21% la jumătatea anului - cea mai ridicată profitabilitate, de trei ori peste media Uniunii Europene, potrivit datelor Autorității Bancare Europene (ABE), analizate de Profit.ro. Rata creditelor neperformante a continuat să scadă, însă cu un ritm mai redus decât în anii anteriori.

Randamentul capitalurilor a fost de 21,2%, în creștere cu 2,1 puncte procentuale față de trimestrul I și cu 5,8 puncte față de jumătatea anului trecut. În topul clasamentului mai sunt băncile din Ungaria, cu un randament de aproape 18%, și Bulgaria, Lituania și Letonia, cu circa 13%. De cealaltă parte, băncile din Grecia sunt pe pierdere, iar cele din Cipru au înregistrat un randament de 1,3% - în ambele țări sistemele bancare trecând prin mari probleme, scrie profit.ro.

Media UE a fost de 7,2%, nivel similar cu cel de la jumătatea anului trecut și în ușoară îmbunătățire față de primul trimestru din acest an (+0,4 pp).

Statistica UE se bazează pe cele mai importante 187 de bănci din țările membre. În cazul țărilor cu sisteme bancare mai mici, inclusiv în cel al României, au fost selectate cele mai mari trei bănci de importanță sistemică - Banca Transilvania, Banca Comercială Română și BRD Societe Generale. Dacă adăugăm și restul băncilor din piață, randamentul mediu al capitalurilor a fost de 15,7% la jumătatea anului, potrivit datelor BNR.

Banca Transilvania, acționar la Victoria Bank din R Moldova, a obținut un profit de 853 de milioane lei în primul semestru, mai mare cu două treimi decât cel din perioada similară a anului trecut. BCR a obținut un rezultat net mai mult decât dublu față iunie 2017, la circa 700 de milioane de lei. BRD a încheiat primele 6 luni din acest an cu un profit net de aproape 760 de milioane de lei, cu o treime peste rezultatul din aceeași perioadă a anului trecut.