Premieră pentru Republica Moldova! Pe data de 1 decembrie 2016, 1 KILOMETRU de tricolor va fi desfășurat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Evenimentul inedit va avea loc joi, 1 decembrie 2016, ora 13:00, la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

Evenimentul are scopul de a marca 98 de ani de la Marea Unire din 1918 și de a transmite mesajul că cetățenii Republicii Moldova simt românește și își doresc unirea cu România. „Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, va avea loc un eveniment cu totul deosebit. Tricolorul va fi atât de mare, încât va fi desfășurat de la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt până aproximativ la strada Armenească. Îi așteptăm pe toți doritorii de a fi alături de noi să scriem istoria împreună”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) în cadrul unei conferințe de presă.

Tricolorul a fost cusut timp de două luni și a fost adus din România. După eveniment, tricolorul uriaș va fi tăiat în bucăți a câte 10 metri și dăruit școlilor și liceelor din Republica Moldova, astfel încât, la 27 aprilie 2017, de Ziua Națională a Drapelului, fiecare instituție de învățământ să arboreze acest tricolor istoric.

În acelaşi timp, reprezentanţii mai multor organizaţii unioniste şi-au manifestat solidaritatea faţă de acest eveniment şi i-au îndemnat pe oameni să nu fie indiferenţi şi să vină pe 1 decembrie în centrul Chişinăului. "Sfatul Ţării se solidarizează cu asociaţia ODIP şi îi îndeamnă pe toţi cei care simt româneşte să vină pe 1 decembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a demonstra că Dodon nu este preşedintele nostru şi nu poate opri unirea", a declarat Nicolae Dabija, preşedintele Sfatului Ţării-2.

Prim-vicepreşedintele Sfatului Ţării 2, Constantin Codreanu, a declarat: "Vă îndemnăm să veniţi pe data de 1 decembrie în centrul Chişinăului, să-i spunem lui Igor Dodon că nu este preşedintele nostru şi că nu va putea opri procesul reunificării".

Cu un mesaj pentru veteranii care au luptat în Transnistria, a venit şi Anatol Caraman: "Mă bucur că tinerii de la ODIP dau dovadă de demnitate şi verticalitate şi organizează astfel de evenimente inedite. Îndemn toţi luptătorii, toţi veteranii de război să nu stea acasă şi să se alăture evenimentului de pe 1 decembrie".

Evenimentul va fi organizat de Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie”, care este o organizație apolitică, non-profit şi care are scopul de a educa o generație de tineri activi, prin promovarea valorilor naționale  și a culturii românești.