Serviciul de Informații și Securitate a desfășurat, pe parcursul săptămânii trecute,mai multe acțiuni pe linia prevenirii și combaterii influenței criminalității organizate orientată la prejudicierea bugetului de stat, a ramurilor economiei naționale și a mediului de afaceri de bună credință.

Astfel, Serviciul de Informațiiși Securitate, în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, precum și Serviciul Vamal au investigat și au deconspirat activitatea unui grup infracțional pe teritoriul raionului Căușeni, implicat în producerea clandestină și contrabandă de țigări, precum și de alcool etilic rectificat, în proporții deosebit de mari.

Urmare a descinderilor efectuate în locurile de fabricare și de depozitare a fost depistat un lot de 2,5 milioane buc. de țigări, fără însemne distinctive (marca, producătorul). Țigările erau împachetate în vrac, în cutii pentru transportarea fructelor, ce urmau să ajungă pe piața neagră a țărilor Uniunii Europene, prin intermediul grupărilor specializate în contrabandă de țigări. De asemenea, au fost depistate și sechestrate cantități considerabile de timbre de acciză, precum și etichete pentru aplicare pe pachete, cu denumiri comerciale ale unor producători care, la examinarea prealabilă, păreau a fi falsificate.

Tot în raionul Căușeni, ofițerii SIS au descins pe teritoriul unui alt depozit, activitatea căruia era gestionată de către aceiași membri ai grupării infracționale, unde au depistat 100 de recipiente a câte 1 tonă fiecare, pregătite pentru încărcare cu alcool etilic rectificat în 3 camioane cu numere de înmatriculare ucrainene, pentru transportare prin contrabandă în Ucraina.

O altă operațiune a fost desfășurată pe teritoriul raionului Briceni. Ofițerii de informații în cooperare cu Echipele Mobile ale Serviciului Vamal au deconspirat și contracarat activitatea unei grupări implicată în contrabanda mărfurilor de larg consum peste frontiera verde. În cadrul perchezițiilor efectuate la la principalul membru al grupării au fost ridicate mărfuri nedeclarate organului vamal în valoare de cca. 1 milion de lei.

În prezent, pe toate cazurile enunțate sunt continuate măsurile de urmărire penală și speciale de investigații în vederea stabilirii prejudiciilor și atragerii la răspundere penală a persoanelor implicate.