Femeile sunt așteptate, săptămâna viitoare, la consultații gratuite oferite de către medicii mamologi. În perioada 8-12 octombrie, medici vor merge în municipiile Bălți, Comrat și Cahul, în cadrul Centrelor de Sănătate. Iar între 15-19 octombrie, se vor afla în incinta celor cinci Asociații Medico-Teritoriale din sectoarele orașului Chișinău, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Consultațiile vor fi oferite între orele 09.00 – 14.00. La intrarea în instituțiile medicale, va fi afișată informația despre cabinetele unde se pot adresa pacientele. Nu e nevoie de buletin de identitate sau de poliță de asigurare medicală. La fel, nu e nevoie nici de programare. Se va aplica principiul: „primul venit – primul servit”

Numărul femeilor care fac cancer mamar crește în Republica Moldova. Maladia ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 de cazuri noi anual. Aproximativ zece la sută dintre femei pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii.

Vârsta medie a persoanelor care se îmbolnăvesc este de 50 de ani. În 2015, în Republica Moldova au fost diagnosticate cu această maladie 1013 paciente noi, în 2016 – 1170 de paciente noi, iar în 2017 – s-au înregistrat 1118 cazuri. Anual, în luna octombrie este marcată Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar.