Instanța a obligat astăzi procurori să traducă toate materialele din dosarul penal al lui Veaceslav Platon, chiar dacă acestuia a refuzat să i se ofere un traducător.

În urma deciziei de astăzi, procurorii trebuie să traducă restul materialelor din dosarul penal până pe 6 decembrie, ca pe 14 decembrie să aibă loc o nouă ședință de judecată.   

„S-au prezentat materiale traduse și încă și copii s-au făcut, însă dumnealui tergiversează și invocă că nu li s-au oferit copiile în limba rusă; nu sunt de acord cu interpret, doresc împreună cu avocații și așa mai departe”, a declarat procurorul Andrei Băieșu. 

Avocatul spune însă că nu li s-a acordat suficient timp la dispoziție pentru a lua cunoștință de materialele din dosar. Mai mult decât atât, acesta a adăugat că, potrivit procurorului, au fost deocamdată traduse doar 3 capitole din totalul de 29. „Este un drept al nostru să cerem ca dosarul să fie tradus, dar și să facem cunoștință cu materialele”, a adăugat avocatul.

Cât despre telefoanele depistate la Veaceslav Platon, apărătorul spune că acestea nu-i aparțineau clientului său, și că ele au fost plasate intenționat în celula lui Platon, pentru ca acesta să nu primească colete. 

„Da, într-adevăr, au fost găsite două telefoane. Acolo mai era și un alt reținut în celulă. Două telefoane, unul de model Nokia și unul de model Samsung, dacă nu greșesc. Dar dumnealui nu știe nimic despre ele. Probabil că au fost puse cu scopul de a interzice ca să primească colete, cu atât mai mult că este și o ordonanță în acest sens. Alții au și televizoare, el însă nu are nimic decât o foaie și un pix”, a declarat avocatul. 

Amintim că Platon a fost întrebat astăzi de jurnaliști de unde avea telefoanele în cameră, iar acesta le-a răspuns: „Au fost strecurate de cineva". Totodată omul de afaceri a fost întrebat în ce relații a fost cu Igor Juvala, fostul șef al Penitneciarului nr 13 din capitală, cel care a fost reținut anume din cauza că în celula lui Platon au fost găsite două telefoane mobile. Supranumitul „Raiderul nr.1 din spațiul CSI" a spus că nu se află în nicio relație cu acesta.

Ţinem să precizăm, cu referire la surse avizate din cadrul anchetei, că Vitalie Burlacu, alias „Vitas", condamnat în dosarul coruperii deputaţilor a fost localizat, apoi reţinut anume în urma convorbirilor telefonice pe care le-ar fi avut cu Veaceslav Platon, în timp ce acesta se afla în detenţie la Penitenciarul nr. 13.

Veaceslav Platon, arestat de autorităţile Ucrainei la solicitarea procurorilor moldoveni, a fost extrădat acum trei zile în Republica Moldova. El este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 000 000 de lei.

Pe 25 iulie Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „raiderul nr. 1 din spațiul CSI", cum i se mai spune lui Platon, a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene.