Secretarul de Stat pe domeniul economic, Vitalie Iurcu, s-a întîlnit la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, Directoratul General pentru Energie, Klaus-Dieter Borchardt, Șef al Directoratului B - Piața internă a energiei și Anne-Charlotte Bournoville, Șefa Unității Relații Internaționale și Extindere din cadrul Directoratului A – Politici energetice. În cadrul întrevederii, a fost pus în discuție subiectul securității energetice a Republicii Moldova, sub aspectul evoluțiilor înregistrate de către autoritățile de la Chișinău în materie de transpunere a legislației europene pe domeniu, avansării în implementarea pachetului III energetic, a proiectelor de infrastructură energetică, atât pe partea de transport a gazelor naturale, cât și energie electrică.

De asemenea, Secretarul de Stat a menționat despre proiectul de extindere a interconectorului Iași-Ungheni pe direcția Chișinău, în special finalizarea tranzacției de vânzare-cumpărare a ÎS “Vestmoldtransgaz”. Oficialii au salutat dialogul purtat de către autoritățile naționale cu cele de la Kiev și Moscova, implicit jucătorii de pe piața estică a gazelor naturale. A fost conchisă importanța întreținerii și dezvoltării raporturilor comerciale cu furnizorii din Est, cât și cu cei potențiali din Vestul Europei, întrucât aceasta este formula care poate asigura un grad sporit de securitate în alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.

În același context, Vitalie Iurcu a menționat că Republica Moldova muncește asupra intensificării activităților orientate pe dezvoltarea opțiunii de inversare a fluxului de gaze pe sistemul de conducte magistrale Trans-Balcanice, solicitând respectuos suportul activ de mai departe a Comisiei Europene în discuțiile purtate la acest subiect.

În același timp, interlocutorii au încurajat autoritățile naționale să avanseze cu implementarea proiectului de interconectare electroenergetică cu România, implicit rețeaua Europei continentale ENTSO-E, prin construcția liniei Isaccea-Vulcănești-Chișinău, salutând ratificarea de curând a  acordurilor de împrumut semnate cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

Oficialii europeni au mai precizat că autoritățile de la Chișinău pot în continuare conta pe sprijinul instituțiilor comunitare, a Secretariatul Comunității Energetice, inclusiv pe suportul și expertiza mobilizată de către acestea prin intermediul multitudinii de platforme, inițiative și proiecte de asistență tehnică puse la dispoziția autorităților din Republica Moldova întru beneficiul cetățeanului și consumatorilor finali de energie.