Omul de afaceri Veaceslav Platon susține că telefoanele care au fost găsite în celula sa au fost „strecurate” de cineva. Platon neagă că ar fi avut „favoruri” în Penitenciarul nr. 13 din Capitală, chiar dacă anume în urma convorbirilor sale telefonice cu Vitalie Buralcu, alias „Vitas”, cel din urmă a fost reținut.

Platon a fost întrebat de jurnaliști de unde avea telefoanele în cameră, iar acesta le-a răspuns că: „au fost strecurate de cineva”. Totodată omul de afaceri a fost întrebat în ce relații a fost cu Igor Juvala, fostul șef al Penitenciarului nr. 13 din capitală, care a fost reținut anume din cauza că în celula lui Platon au fost găsite două telefoane mobile. Supranumitul „Raiderul nr.1 din spațiul CSI” a spus că nu se află în nicio relație cu acesta. 

Ţinem să precizăm, cu referire la surse avizate din cadrul anchetei, că Vitalie Burlacu, alias „Vitas”, condamnat în dosarul coruperii deputaţilor a fost localizat, apoi reţinut anume în urma convorbirilor telefonice pe care le-ar fi avut cu Veaceslav Platon în timp ce acesta se afla în detenţie, la Penitenciarul nr. 13.

Amintim că telefoanele mobile au fost găsite de procurorii anticorupţie pe 2 noiembrie 2016, ca urmare a unei percheziţii autorizate de judecătorul de instrucţie în cadrul cauzei penale privind acuzarea lui Veaceslav Platon de săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.190 alin.(5) din Codul penal şi art.243 alin.(3) lit.b) din Codul penal pe faptul escrocherii şi spălării banilor de la Banca de Economii a Moldovei. Ulterior, fostul şef al Penitenciarului nr.13 a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore, iar Procuratura Anticorupţie continuă acţiunile de urmărire penală pentru stabilirea circumstanţelor cazului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Acesta este bănuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu, manifestată prin facilitarea şi acordarea posibilităţii deţinuţilor de a comunica cu alte persoane implicate în comiterea infracţiunii şi care cunosc circumstanţe importante urmăririi penale

Veaceslav Platon, arestat de autorităţile Ucrainei la solicitarea procurorilor moldoveni, a fost extrădat în Republica Moldova. El este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 000 000 de lei.

Pe 25 iulie Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „raiderul nr. 1 din spațiul CSI", cum i se mai spune lui Platon, a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene.