Ultima tranșă de 12 ambulanțe, din lotul de 69 autosanitare procurate la începutul anului, au fost repartizate astăzi substațiilor și punctelor de asistență medicală urgentă din 10 raioane ale țării.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), ambulanțele au fost repartizate în următoarele localități: Edineț, Dondușeni (Sudarca), Briceni, Rezina, Rezina (Pripiceni), Șoldănești (Cotiujenii Mari), Orhei (Mălăești), Orhei (Brănești), Ialoveni, Nisporeni (Grozești), Coșnița (Cocieri) și Căușeni.

Unităţile de transport sanitar corespund tuturor standardelor internaționale în domeniu, iar echipamentul medical din dotare permite acordarea asistenţei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel.

„Asistenţa medicală de urgenţă presupune interveniții rapide în situații în care viața oamenilor este în pericol. De aceea, odată cu dotarea unităților de asistență medicală urgentă cu autosanitare moderne vom spori capacitatea acestora de a acorda asistență medicală de calitate”, a spus secretarul de stat al MSMPS, Rodica Scutelnic.

„Reînnoirea parcului auto al subdiviziunilor CNAMUP va contribui la asigurarea condițiilor mai bune de prestarea serviciilor medicale și operativitate sporită în deservirea solicitărilor, în special în sectorul rural”, a menționat șeful substației Rezina, Svetlana Sapaniuc.

În anul 2019, urmează să fie procurate alte 170 de ambulanțe, dintre care 35 unități de tip „C” (ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip „B” (ambulanțe de prim ajutor). Acestea vor fi procurate în urma semnării unui Acord de împrumut între Guvernul Republicii Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.