Europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius susține că asistența financiară pentru R Moldova va ajunge la Chișinău abia după februarie 2019, după instalarea noii puteri,

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, demnitarul european a afirmat că toate părțile semnatare ale Acordului de Asocierie dintre UE și R Moldova trebuie să își respecte angajamentele.

„Vrem să rămânem parteneri cu R Moldova, dar vrem ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar noi”, a spus europarlamentarul lituanian.

Petras Auštrevičius a mai precizat că criteriile de evaluare nu sunt doar cele economice, ci și cele politice.

„Anul trecut am avut un mesaj comun, Parlamentul European, Consiliul și Comisia. Am spus la unison că la implementarea Acordului de Asociere nu ne uităm doar la reformele economice, ci și la criteriile politice: stat de drept, alegeri corecte în baza unei legislații care respectă standardele UE și ale Consiliului Europei. Actuala legislație privind alegerile nu respectă recomandările Comisiei Veneția și ale UE. De aceea rămânem critici și rezervați în a aprecia situația curentă, atât la nivel politic, cât și social, și juridic din R. Moldova.”, a precizat europarlamentarul.

În ce privește așteptările față de actuala guvernare avute până la alegeri, Petras Auštrevičius a spus că „Așteptăm reforme în baza dialogului și cooperării cu societatea civilă, respectarea drepturilor opoziției și, în general, să nu facă nici un fel de pas care să pună în pericol stabilitatea politică în țară.