Procuratura de la Chișinău a început să investigheze cazul privind răpirea fostului „ministru de interne" și fost șef al Comitetului vamal al Transnistriei, Ghenadi Kuzmiceov. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de șeful Procuraturii Municipale, Ștefan Șaptefraț. 

„Urmărirea penală datează din opt august și a fost pornită urmare a unor cereri depuse în acest sens. În prezent întreprindem toate măsurile procesuale pentru a stabili circumstanțele cazului”, a declarat sursa citată. 

Amintim că, în apropiere de Chişinău, automobilul în care se afla Ghenadi Kuzmiceov şi o rudă de-a sa a fost oprit de un echipaj de poliţie al Inspectoratului Naţional de Patrulare. În timp ce agenţii de patrulare verificau actele lui Kuzmiceov, un automobil de model SUV în care se aflau patru mascaţi s-a apropiat de maşină, au luat toate actele din mâinile poliţiştilor, l-au urcat pe Kuzmiceov în maşina lor şi au plecat într-o direcţie necunoscută. În aceeaşi zi, Kuzmiceov a fost transmis părţii transnistrene şi pus în închisoare.

Fostul șef al Comitetului vamal din stânga Nistrului s-a aflat în căutare de aproximativ un an. El este acuzat de contrabandă comisă de un grup organizat. Potrivit anchetei, acest grup a funcţionat din 2012, odată cu venirea la putere a lui Evghenii Şevciuk, al cărui apropiat era Kuzmiceov. Prin eforturile acestuia, în Transnistria şi prin tranzitarea regiunii au fost transportate prin contrabandă tutun, ţigări, alcool, băuturi alcoolice, carne, îmbrăcăminte şi alte bunuri. În acelaşi timp, mărfurile erau vămuite formal, iar informaţiile nu erau introduse în baza de date. În consecinţă, în buget nu au ajuns nici taxe vamale, nici accize.

După victoria lui Vadim Krasnoselski la alegerile prezidenţiale, la începutul anului 2017 a fost pornită o anchetă penală pe numele fostului preşedinte Şevciuk şi mai multor persoane din anturajul său. O parte din ei au fost arestaţi şi deja condamnaţi, în privinţa altora ancheta continuă, iar Şevciuk şi Kuzmiceov au reuşit să fugă în străinătate.