Fiica și ginerele consilierei Corinei Fusu, printre cei reținuți în „dosarul grădinițelor”

„Dosarul grădiniţelor” îi include şi pe fiica şi ginerele Tatianei Cebotari, consilier al Ministrului Educaţiei. Este vorba de reprezentanții companiilor Sanex Comert și Status Prim, Natalia şi Sergiu Bahcivanji, reținuți săptămâna trecută de către ofițerii CNA, pentru că livrau produse alimentare mai multor instituții de învățământ din sectoarele Botanica, Centru și Ciocana ale capitalei.
Filiaţia dintre Natalia şi actualul consilier al Corinei Fusu este confirmată, potrivit portalului anticoruptie.md, de mai multe surse din cadrul Ministerului Educaţiei şi al Curţii de Conturi (unde Cebotari a lucrat anterior).
Potrivit unei anchete realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice, Sanex Comerț a livrat în acest an produse alimentare copiilor de la grădinițele din sectoarele Botanica, Centru și Ciocana. Pentru cele nouă contracte încheiate, firma din Ialoveni a obținut un venit de opt milioane de lei. Compania Sanex-Comerț a livrat produse alimentare nu doar în Chișinău, dar și în întreaga republică, având semnate peste 300 de contracte cu primării, licee, instituții medicale din mai multe raioane. Firma o are în calitate de fondator și administrator pe Stepanida Grosu.
Solicitată de reporteri, șefa serviciului de presă al Ministerului Educației a comunicat că Cebotari se află în teritoriu, împreună cu mai mulți funcționari ai ministerului, efectuând, cel mai probabil, verificări privind calitatea produselor alimentare din școli și grădinițe. La rândul său, Corina Fusu, a declarat că este în concediu medical și nu poate oferi niciun detaliu.
„Nu vă pot oferi oficial niciun detaliu, pentru că sunt acum în concediu de boală și astfel sunt în afara acestei structuri”, a spus ea.
Natalia și Serghei Bahcivanji sunt cercetați penal pentru trafic de influenţă și corupere activă. În prezent, aceștia se află în arest pentru 20 și, respectiv, 30 de zile.
Cel mai probabil, aceștia apar și în interceptările telefonice publicate de CNA.
Amintim că joi, 24 noiembrie, procurorii și ofițerii Anticorupție au anunțat reținerea a 17 funcționari publici și reprezentanți ai agenților economici în dosarul licitațiilor trucate cu produse alimentare la școlile și grădinițele din Capitală, în total fiind bănuite 23 de persoane. Reprezentanții CNA au explicat că trucarea licitațiilor a avut loc prin aranjarea condițiilor de concurs pentru un anumit agent economic, participarea diferitor firme care în realitate erau gestionate de aceeași persoană sau oferirea de informații contra plată despre celelalte oferte prezentate. Suma mitei era de până la 10.000 de lei.