„Eroul" investigaţiilor Deschide.MD, Sergiu Trocin - condamnat în România, dat în căutare internaţională, apoi angajat într-un loc călduţ într-o subdiviziune de la Ministerul Transporturilor - a fost reţinut de procurorii moldoveni. El a fost prins la poker, după ce a luat peste jumătate de milion de lei, prin înşelăciune, de la mai mulţi agenţi economici.

Reţinerea a avut loc pe teritoriul unei baze de odihnă din raionul Ialoveni în timp ce suspectul juca poker împreună cu amicii. Anchetatorii afirmă că tânărul a înregistrat în ultimele două luni întreprinderi pe numele unor persoane nevoiaşe.

În urma investigațiilor s-a stabilit că membrii grupului estorcau mijloace financiare de la agenți economici de pe teritoriul Republicii Moldova și converteau la conturi mijloacele bănești obținute prin infracțiune în vederea spălării lor.

Membrii grupului, identificau persoane social vulnerabile, pe numele cărora înregistrau întreprinderi, sub pretextul comercializării diferitor produse cerealiere. Ulterior, liderul grupării ar fi extorcat 650 000 lei de la mai multe persoane, sub pretextul că le va livra diferite produse. Banii transferați pe conturile întreprinderii erau imediat ridicați în numerar, după care acesta deconecta telefoanele pentru a nu fi găsit.

În urma celor cinci percheziții efectuate de forțele de ordine, au fost depistate și ridicate documente, ștampile, contracte, facturi, documente bancare, telefoane mobile, precum și stick-uri ce conțineau acte ale companiei utilizate de către acesta în activitatea infracțională.

În imaginile filmate de la locul reținerii, de Publika.md, se vede că cel reținut este Sergiu Trocin junior.

Sergiu Trocin junior – fiul lui Gheorghe Trocin, fost membru al Curții de Conturi, a fost angajat în luna aprilie ca șef al Serviciului Audit Intern la Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor. Atât el, cât și angajatorul său, Veaceslav Teleman, au declarat anterior reporterilor Deschide.MD că nu văd o problemă în condamnarea sa în România şi numirea sa ulterioară în funcție de răspundere la Transporturi. 

Detalii: EXCLUSIV / În România,condamnat pentru evaziune fiscală, în R.Moldova,pus șef pe AUDIT la „Drumuri”

Numele lui Sergiu Trocin, împreună cu alţi 23 de inculpaţi, a figurat într-un dosar penal, intentat de procurorii români pentru spălare de bani, evaziune fiscală și contrabandă. Este vorba despre apartenența lui Trocin la o rețea de crimă organizată, ce se ocupa de fabricarea și transportarea țigărilor de contrabandă. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, în dosarul „Fabrica de țigări de contrabandă", Sergiu Trocin a fost reținut de autoritățile române la sfârșitul lui 2010, iar la data de 27 mai 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Sergiu Trocin la șapte ani de închisoare. Ceilalți 22 de membrii ai grupului au primit între cinci și 11 ani de detenție.

Chiar dacă redacţia deschide.md a scris, în luna septembrie, despre faptul că un condamnat în România și-a găsit un loc călduț la o subdiviziune a Ministerului Transporturilor, cei de la Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor nu s-au prea dat în vânt să ia măsuri în acest caz. 

La mai bine de o lună după ce pe site-ul nostru a fost publicată și o copie a documentului ce relevă că Trocin este dat în căutare internațională pentru evaziune fiscală și apartenența la o rețea de crimă organizată, managerul șef-interimar al instituției, Veaceslav Teleman, ne-a declarat că Trocin este, în continuare, angajat: „Da, el este în funcție”. Întrebat cum e posibil în cazul în care acesta este condamnat pentru evaziune fiscală și dat în căutare internațională să activeze în continuare ca șef al Serviciului audit intern, Teleman ne-a răspuns: „Eu deja am răspuns la această întrebare”. Nu am apucat să punem întrebări mai multe, pentru că Teleman a întrerupt legătura, imediat după ultima sa replică. 

Detalii: Deşi e condamnat în România, Trocin îi dă mai departe cu auditul la „Drumuri”