Neglijența fostei conduceri a Inspectoratului General al Poliției a pus în pericol viața ofițerilor Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”. În 2014, când la șefia IGP era Ion Bodrug, iar ministru era Dorin Recean, instituția a cumpărat echipament de luptă din Israel, care de fapt era din China, iar calitatea și prețul erau de câteva ori mai mici. Mai mult, licitația a inclus și un lot de veste antiglonț care în acte figura ca fiind procurat din Ucraina, în timp ce piesele de protecție erau confecționate de către deținutele Penitenciarului de la Rusca.

Licitația a fost organizată în perioada martie-august 2014 și a fost câștigată de compania "Star Tehno Engineering" SRL, chiar dacă aceasta a propus prețuri mai mari decât alți participanți. 

Firma, care aparține lui Vitalie Berlinschi, și-a asumat obligația să livreze următoarele mijloacele speciale: vestă antiglonț clasa IIIA Kevlar (24 unități), vestă tactică multifuncțională (24 unități), mănuși tactice (24 unități), set protecție cot și genunchi (24 unități), mască antigaz (24 unități), cască antiglonț (24 unități), vestă antiglonț cu guler (24 unități), scut balistic (4 unități), curea, toc pentru pistol, toc pentru cătușe, toc pentru electroshock, baston telescopic (cîte 873 unități fiecare), baston din cauciuc (162 unități), balonaș cu gaz lacrimogen (1035 unități), vestă antiglonț clasa II de protecție (358 unități), cătușe (1035 unități) care urmau a fi de la producătorul JTO Group cu țara de origine Israel, binoclu night-vision (24 unități), pentru care s-a indicat în calitate de producăror „Yukon” țara de origine Belarus, detector de metal (30 unități) producăror „Elektral” țara de origine Turcia.

Alexei Blaja, administrator al firmei respective spune, însă, că a primit indicații de la Berlinschi să facă transferul bănesc pe contul unei companii din China. Același lucru îl confirmă și contabila companiei. Când mijloacele speciale au ajuns în R Moldova, Blaja a observat că acestea nu corespund parametrilor din caietul de sarcini. Cu toate acestea, șeful său Berlinschi i-a spus să le transporte la depozitul IGP, unde echipamentul era primit fără certificate de garanție sau alte acte ce se impun. Se prezenta doar o factură fiscală și atât. O pretenție care a durat numai trei săptămâni apăruse doar în privința unui lot de scuturi balistice, care într-un final au fost și ele acceptate neluîndu-se în seamă că aveau un grad de protecție de două ori mai mic decât cel din caietul de sarcini. 

Blaja spune că prețul acestor scuturi era de 1000 de dolari/bucata în Israel, dar se cumpărase chinezării de 100-200 de dolari. Și IGP le acceptase fără multe pretenții. 

Cât ține de vestele antiglonț, firma  "Star Tehno Engineering" le-a cumpărat din R Moldova prin intermediul unor alte firme locale. Acestea erau controlate de șeful de atunci al Penitenciarului de la Rusca, Sergiu Bălan, fapt pe care îl confirmă administratorii fictivi ai companiilor implicate cât și contabilii acestora. De exemplu, o doamnă (n.r. numele căreia nu-l vom divulga deocamdată) angajată de către Bălan în funcția de șefă la una dintre firmele sale, afirmă că singura ei responsabilitate era să studieze pachete de documente pregătite de Bălan și să meargă să le depună la diferite licitații publice. Ea zice că Bălan o suna și îi spune uneori la minut când să depună dosarul, fapt din care reiese că acesta ținea legătura cu comisiile de evaluare a ofertelor. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul ofertei privind vestele antiglonț pentru IGP. 

Contabila de la Rusca confirmă faptul deținutele de acolo confecționau în acea perioadă huse pentru vestele antiglonț și că instituția a vândut astfel de produse unor companii implicate în schemă. La rândul său, șefa pe care a angajat-o Bălan spune că o dată a fost și ea cu Bălan în Ucraina de unde ultimul cumpărase foi metalice care urmau să fie introduse în vestele antiglonț.

Într-un final, Adrian Golovin, care este specialist principal al serviciul armament în cadrul BPDS „Fulger”, spune că a observat din start că echipamentul livrat în urma acestor licitații nu corespundea cu parametrii ceruți și că a anunțat Serviciul armament al IGP. Cei din urmă au fost și au luat înapoi patru scuturi balistice și atât. 

Concluziile experților Alexandru Iavorschi și Fiodor Bujac, care se regăsesc în documente aflate în posesia reporterilor Deschide.MD, rezumă faptul că echipamentul respectiv este de fapt unul pentru amatori și că acesta prezintă riscuri mari pentru viața ofițerilor „Fulger”, dacă ar fi folosite în activitățile pe care aceștia le desfășoară. 

„La examinarea plăcilor de protecție care se află în vesta antiglonț cu guler pe care era inscripția „STRIKE FACE” putem spune că la trageri aceste plăci din material bronat nu trebuie să se fărâmițeze așa cum se observă în cazul acestor plăci. Adică plăcile din acest material, urmare a tragerilor, pot doar să se îndoaie puțin dar nicidecum  să se fărâmițeze, deoarece pentru verificarea unor astfel de veste antiglonț cu nivelul de protecție 5 este necesar de a se efectua trageri cu cartușe care au miezul dur și care este călit. De asemenea, urmare a examinării acestor plăci, se observă că în aceastea au fost efectuate 3-4 trageri în fiecare, iar două au străbătut plăcile respective, fapt care nu se permite pentru vestele de clasa a 5-a de protecție, deoarece astfel de plăci de protecție de clasa 5 trebuie să reziste chiar și când se fac minim 5-6 împușcături  și toate într-o porțiune mică de pe suprafața plăcii. În cazul dat, se observă că a fost efectuată o împușcătură, după care la a doua, la a treia împușcătură, deja placa nu mai rezistă și gloanțele străbat placa”, afirmă expertul Fiodor Bujac, potrivit unuia dintre documentele la care am făcut referire.

Reporterii Deschide.MD au aflat că licitația în cauză face obiectul unui dosar penal. De la Procuratura Generală am aflat că respectiva cauză se află în gestiunea PCCOCS, fapt confirmat ulterior de șeful adjunct al instituției, Vitalie Busuioc.

„Noi am avut un astfel de dosar, dar el a fost trimis recent în judecată”, a declarat pentru Deschide.MD, Vitalie Busuioc. 

După o o scurtă documentare a subiectului Busuioc a revenit un apel precizând că „în acest caz sunt trei învinuiți printre care fondatorul și administratorul firmei care a câștigat licitația și fostul șef al penitenciarului de la Rusca. Fondatorul firmei se află în arest la Penitenciarul 13, iar ceilalți doi au obligația de a nu părăsi R.Moldova”.

Acuzatorul ne-a mai spus că prejudiciul adus IGP-lui prin intermediul acestei scheme se ridica la peste 5 milioane de lei.