Pe numele femeilor surprinse, acum câteva zile, cum duceau gunoiul în drapelului Republicii Moldova a fost deschis un dosar penal pentru profanarea simbolurilor de stat.

Potrivit şefului-adjunct de urmărire penală IP Edineţ, Denis Plohoi, „Făptuitorii au fost stabiliţi şi identificaţi. Persoanele au fost chestionate, au fost efectuate cercetări la faţa locului, iar drapelul a fost ridicat”.

Ion Rotaru, directorul gimnaziului „Mihail Sadoveanu” din oraşul Cupcini, unde a avut loc întâmplarea, a menționat, pentru PublikaTV, că „Era un steag care stătea de 10 ani în depozit. Și ce s-au gândit ele? Că este rupt şi au pus gunoiul pe dânsul şi au dus la gunoişte. Nu s-au gândit că fac o faptă urâtă şi că se pedepseşte prin lege”.

Potrivit poliţiei, de la începutul acestui an, au fost înregistrate patru cazuri de profanare a drapelului de stat.

Potrivit art. 347 al Codului Penal, al. 2, lit. b, profanarea simbolurilor de stat, săvârșită de două sau mai multe persoane, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 350 la 1050 unităţi convenţionale, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 220 de ore sau cu închisoare de până la 1 an.