Biroul de Migrație și Azil nu știe nimic despre expulzarea celor șapte cetățeni turci de la Liceul Teoretic „Orizont”. Mai mult decât atât, procedura de declarare a persoanelor ca fiind indezirabile și de expulzare nu a fost făcută prin intermediul Biroului de Migrație și Azil.

Declarațiile au fost oferite pentru Deschide.MD de directorul BMA, Olga Poalelungi. Potrivit aceleași surse, BMA nu cunoaște dacă cei șapte cetățeni turci sunt în R. Moldova sau au fost trimiși deja în Turcia.

Biroul nu a participat. Instituția care s-a ocupat de acest caz nu suntem noi”, a declarat Olga Poalelungi.

Întrebată fiind dacă BMA este implicată în cazuri de declarare a persoanelor ca fiind indezirabile și de expulzare, directorul instituției ne-a răspuns:Sunt mai multe proceduri care sunt aplicate în astfel de cazuri pentru a declara o persoană indezirabilă. Ca regulă, ei sunt însoțiți de colaboratorii biroului dar în acest caz nu știu care procedură a fost aplicată”.

Am încercat să aflăm și de la Serviciul de Informații și Securitate care au fost procedurile de expulzare a cetățenilor turci însă ofițerul de presă nu a răspuns la telefon. 

Vitalie Nagacevschi, avocatul cetățenilor turci expulzați, spune că nu cunoaște unde se află acum aceștia - dacă mai sunt în R. Moldova sau dacă deja sunt în Turcia.

--------------------------------------------------- În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, SIS a anunţat că şapte cetăţeni turci au fost declaraţi indezirabili, fiind expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova sub bănuiala că ar avea legături cu o grupare islamistă ce desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări, potrivit indiciilor acumulate de către organele competente.