Primarul Capitalei a dispus suspendarea din funcţie a şefilor tuturor direcţiilor de învăţământ din sectoarele capitalei. La fel vor fi suspendaţi adjuncţi, contabili, şefi pentru achiziţii şi şefa Direcţiei Generale de Invăţământ - Tatiana Nagnibeda Tverdohleb. Şeful direcţiei sănătate, Mihai Moldovanu, care a fost numit conducător al grupului de lucru responsabil de ancheta internă pornită pe acest subiect, va veni cu lista persoanelor pe care le va numi interimari în locul celor suspendaţi.

Totodată edilul le-a promis câtorva mame venite la Primărie că persoană responsabilă de achiziţii va fi dată afară „fără niciun gram de discuţie, pe lângă dosarul penal pe care i l-au intentat organele de drept”.

Anunțul a fost făcut de primar înainte de ședința serviciilor primăriei după ce un grup de părinți au protestat astăzi la începutul ședinței primărie Capitalei față de nivelul de corupție din instituțiile pre-școlare dar și din cadrul unor direcții ale primăriei dar și a unor instituții de stat.

Înainte de a începe ședința operativă a primăriei, câțiva părinți au venit cu o pancartă pe care scria „Corupția ucide viitorul”. Aceștia au cerut să li se ofere posibilitatea să-și spună opinia înainte de a începe ședința.

Amintim că săptămâna trecută, CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat mai multe percheziţii în cadrul unor institutii publice, precum şi la domiciliile unor funcţionari din domeniul educaţiei şi la unii agenti economici. Acestea au avut loc în cadrul unei cauze penale deschise în luna martie. E vorba despre aranjarea unor licitaţii ce tin de asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din capitală. Anchetatorii au constatat nu doar trucarea procesului de achizitii publice, dar şi livrarea de produse alterate în institutiile de învăţământ.

Ulterior, primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă a dispus inițierea unei anchete de serviciu ca urmare a faptului că Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie a început o investigație privind organizarea licitaţiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din municipiul Chişinău, dar şi privind calitatea produselor livrate de către agenţii economici instituţiilor de învăţământ preşcolar şi preuniversitar.

În urma operațiunii 17 persoane au fost reținute ulterior au fost arestate iar statut de bănuit îl au 23 de persoane.