Șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Fredolin Lecari, s-a deplasat astăzi la punctul de trecere Leușeni pentru a debloca situația privind grupul organizat de cetățeni români staționați între punctele de trecere a frontierei de stat. Într-un comunicat de presă, PF precizează că motivul pentru care acest grup nu a primit inițial permisiunea să treacă frontiera de stat a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane din cadrul grupului, refuzul de a se conforma procedurilor legale de trecere și o serie de injurii și amenințări proferate în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră. Toate acestea au fost documentate pe suport video.

Fredolin Lecari le-a cerut reprezentanților grupului să manifeste respect față de lege și să se conformeze procedurilor de trecere a frontierei. Toți reprezentanții grupului au în acest moment permisiunea să intre pe teritoriul Republicii Moldova, mai puțin George Simion, care urmează să primească interdicție în conformitate cu legea, după ce a demonstrat un comportament agresiv, inadecvat și a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat. 

PF mai precizează că deși au dreptul să traverseze frontiera, reprezentanții grupului refuză să o facă la moment, încercând să forțeze prin gestul lor autoritățile să anuleze interdicția aplicată cetățeanului menționat. Așadar, motivul șederii lor între punctele de trecere nu are la bază refuzul Poliței de Frontieră de a le permite accesul. 

Poliția de Frontieră are obligația de a asigura securitatea granițelor statului, de a face o analiza profesionistă a cazurilor în care în punctele de trecere a frontierei se prezintă persoane care dau semne ca nu respectă legislația țării noastre și de a lua deciziile care se impun în interesul asigurării depline a securității cetățenilor Republicii Moldova. Menționăm, de asemenea, că Poliția de Frontiera a procedat și în trecut în acest fel cu referire la cazurile cetățenilor din alte țări, care au manifestat un comportament în afara legii. 

Ținem să precizăm că unioniștii care fac parte din Marșul Centenar au refuzat să treacă controlul oficial al frontierei de stat argumentându-și decizia prin faptul că nu au asigurări că vor trece în componență deplină. Aceștia au cerut asistență consulară și au spus că nu se vor mișca din zona neutră până nu vine la ei un reprezentant al Consulatului român la Chișinău.