Membrii grupului de inițiativă, responsabili de procesul de judecată, în care cetățenii Republicii Moldova din diasporă se judecă cu Statul Republica Moldova. În declarație se menționează că fiecare cetățean al RM are dreptul lavot iar autoritățile sunt obligate să creeze condiții pentru realizarea acestui drept.

„La 21 noiembrie 2016, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, un grup de cetățeni care se află peste hotarele țării a atacat în judecată Guvernul și Comisia Electorală Centrală pentru că la turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016 le-a fost lezat dreptul la vot. Acești cetățeni nu și-au putut exercita dreptul de vot din cauza organizării proaste a alegerilor și epuizării buletinelor de vot.

Această cauză este importantă atât pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate, cât și cei care se află pe teritoriul țării. Ea reprezintă o acțiune cetățenească de reclamare a dreptului la vot.

Subliniem că în instanța de judecată este discutată doar încălcarea dreptului individual la vot, indiferent de opțiunea politică. În această cauză nu se examinează vreo chestiune legată de partide ori interesele concurenților electorali.

În acest moment istoric, solicităm susținerea tuturor cetățenilor din țară și de peste hotare și a întregii societăți civile din Moldova. Totodată, precizăm că procesul este al cetățenilor și pentru cetățeni, indiferent de țara de reședință sau preferințele politice ale fiecăruia. De aceea, este foarte important să-l păstrăm în afara politicului. Nu dorim politizarea acestui proces de judecată. Prin urmare, solicităm tuturor concurenților electorali și exponenților politici să se abțină de la acțiuni în legătură cu această cauză”.

Semnatari: 

Veronica Botnaru, Bologna, Italia

Anastasia Condruc, Barcelona, Spania

Elena Dragalin, Philadelphia, USA

Oxana Greadcenco, Amsterdam, Olanda

Sergiu Ignat, Montreal, Canada

Andrei Lefter, Veneția, Italia

Alexandru Levițchi, Paris, Franța

Viorica Munteanu, Londra, Marea Britanie

Corina Solomon, Montreal, Canada

Ion Șpac, Dublin, Irlanda

Cristina Țaranovici, Barcelona, Spania

Dumitru Vicol, Londra, Marea Britanie

Cristian Zara, Copenhagen, Danemarca.

Amintim că  ședința preliminară în dosarul „Diaspora împotriva Republicii Moldova”. Avocații au înaintat mai multe demersuri printre care și participarea mass-mediei la ședințele de judecată.

Avocații susțin că autoritățile încearcă să tergiverseze acest proces pentru că încă nu au prezentat contestațiile care au fost depuse până acum referitor la alegerile prezidențiale din turul II.