Pungile de plastic de unică folosință vor fi interzise și înlocuite cu cele de hârtie sau stofă. Propunerile se regăsesc într-un proiect de modificare a legislaţiei, care va fi discutat astăzi la şedinţa Guvernului.

Astfel, începând cu 2019 vor trebui să dispară pungile din plastic care au o perioadă mai mare de descompunere. Acestea vor fi scoase din vânzare treptat, astfel ca până în 2021 să scăpăm de ele definitiv.

Anterior, o lege ce interzice folosirea pungilor de plastic începând de anul viitor a fost votată în Parlament. Aceasta prevede amenzi de până la 7.500 de lei pentru persoanele care vor continua să le folosească, iar pentru magazine și firme - de până la zece mii de lei.

Statisticile arată că, anual, fiecare om folosește, în medie, 140 de săculețe din plastic. Acestea se descompun în câteva sute de ani, iar în timpul arderii emit gaze toxice care duc la poluarea mediului.

Amintim că un proiect de lege a fost votat de Parlament în primă lectură, prevede interzicerea treptată a pungilor din plastic de unică folosință la punctele de vânzare. Acestea ar urma să fie înlocuite cu cele din hârtie, amidon sau stofă. Din 1 ianuarie 2019, restricțiile vor fi aplicate pentru pungile mai groase, cu sau fără mâner. Pungile mai subțiri vor fi interzise în comerț de la 1 ianuarie 2020, iar cele foarte subțiri – de la 1 ianuarie 2021.