Fostul şef al Penitenciarului nr. 13, Igor Juvala, a primit mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Decizia a fost luată cu puţin timp în urmă de magistraţii de la Judecătoria Buiucani, la solicitarea procurorilor anticorupţie. Acesta îşi va ispăşi măsura preventivă în izolatorul CNA.

El a fost reţinut joi după ce la 10 noiembrie curent în Procuratura Anticorupţie a fost înregistrat raportul cu privire la depistarea, în celula Penitenciarului nr.13 în care este deţinut Veaceslav Platon, a două telefoane mobile.

Temei pentru reţinerea lui au servit atît declaraţiile în calitate de martor a unei persoane deţinute în Penitenciarul nr.13 în perioada lunilor mai - august 2016, cît şi depistarea în celula inculpatului Platon Veaceslav a două telefoane mobile. Potrivit declaraţiilor martorului, în intervalul lunilor mai – august 2016, deţinuta Penitenciarului nr.13 P.S. a fost escortată în biroul de serviciu al şefului Penitenciarului care, s-a oferit să-i acorde posibilitatea de a întreţine discuţii telefonice cu inculpaţii Platon Veaceslav şi Burlacu Vitalie care la acea etapă, se aflau în căutare. Procurorii au mai stabilit că, în perioada septembrie – noiembrie 2016 inculpatului Platon Veaceslav a deţinut ilegal în celulă două telefoane mobile, depistate în cadrul efectuării percheziţiei.

Astfel, şeful penitenciarului este bănuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu manifestată prin facilitarea şi acordarea posibilităţii deţinuţilor preventiv de a comunica cu alte persoane implicate în comiterea infracţiunii şi care cunosc circumstanţe importante urmăririi penale. Aceste acţiuni, potrivit procurorilor, au generat amestecul în activitatea organului de urmărire penală cu scopul de a împiedica cercetarea rapidă, completa şi obiectiva a cauzei penale.