Ieri, 17 august, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI reprezentată de general – maior Mihai Harabagiu s-a întîlnit cu Secretarul de stat al României și fondatorul serviciului SMURD, Raed Arafat.

Tema discuțiilor celor doi oficiali a fost platforma națională română de pregătire pentru situații de urgență fiipregătit.ro, dar și posibilitatea lansării în Republica Moldova a unei pagini web similare celei române SMURD. Secretarul de stat Raed Arafat a menționat că Republica Moldova are toată susținerea în implementarea   platformei dar și asistența în gestionarea acesteia.

În România programul prevede ghiduri de supraviețuire în caz de situații de risc cum sunt inundații, incendii, alunecări de tren, cutremure, caniculă, dar și alte riscuri.

Mai mult, prin intermediul platformei, populația poate vede campaniile realizate de instituțiile de gestionare a crizelor în prevenirea și reacționare în caz de situații excepționale.  Tot în cadrul discuțiilor s-a abordat tema creării  în țara noastră a unei pagini web destinată intervențiilor SMURD de tip național, dar și transfrontalier.

Pe pagina oficială, cetățenii Republicii Moldova ar putea vizualiza misiunile SMURD realizate, activitățile transfrontaliere, dar și perspectivele  dezvoltării proiectului.  Lansarea ambelor platforme în țara noastră ar putea fi posibilă odată cu  dezvoltarea proiectelor și necesitatea comunicării cu societatea în vederea prevenirii riscurilor