17 persoane, care figurează în dosarul licitațiilor tucate, în urma cărora în unele grădinițe din capitală erau livrate produse alimentare cu termen expirat de valabilitate.

De menționat că și prim-ministrul Pavel Filip a cerut, în regim de urgență, verificarea tuturor instituţiilor de învăţământ privind calitatea şi termenul de valabilitate al produselor alimentare achiziţionate. 

Șeful Cabinetului de miniștri a luat această decizie ca urmare a cazurilor depistate de anchetatorii anticorupție privind licitațiile trucate la mai multe instituții și furnizarea de către unii agenți economici a alimentelor alterate în unele instituții de educație, este menționat într-un  comunicat al Guvernului. 

În acest context, vor fi efectuate controale la toate instituţiile de învăţământ preşcolar, primar şi secundar, respectiv şi la unităţile militare din ţară.

De asemenea, în scopul garantării alimentării în siguranţă a cetăţenilor, premierul a cerut Ministerului Educației, Ministerului Apărării şi Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor să demareze anchete interne privind modul în care este supravegheată această activitate de către conducătorii instituțiilor respective.

CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat mai multe percheziţii în cadrul unor institutii publice, precum şi la domiciliile unor funcţionari din domeniul educaţiei şi la unii agenti economici. Acestea au avut loc în cadrul unei cauze penale. E vorba despre aranjarea unor licitaţii ce tin de asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din capitală. Anchetatorii au constatat nu doar trucarea procesului de achizitii publice, dar şi livrarea de produse alterate în institutiile de învăţământ.

Ulterior, primarul general al capitalei a confirmat pentru Deschide.MD că procurorii au descins în cinci direcţii de invăţământ din toate sectoarele capitalei. Edilul ne-a spus că funcţionarii au fost avertizaţi nu o singură dată asupra faptului că, dacă vor admite încălcări ale legii, vor răspunde. Dorin Chirtoacă ne-a mai spus că problema alimentaţiei a mai fost abordată încă acum câţiva ani în cadrul discuţiilor din Primărie.

În urma operațiunii 18 persoane au fost reținute iar statut de bănuit îl au 23 de persoane.