Festivalul Național al Strugurelui, care a ajuns la cea de-a VI-a ediție, va avea loc duminică, 26 august, în orașul Cimișlia. La eveniment vor participa producătorii de struguri de masă din Moldova.

Festivalul este organizat de către administrația raionului Cimișlia, care menționează că acesta este unul dintre cele mai de amploare evenimente din Republica Moldova dedicat producătorilor strugurilor de masă. Organizarea evenimentului permite inițierea și stabilirea unor relații de parteneriat, dar și consolidarea eforturilor în vederea extinderii afacerilor și identificarea noilor piețe de desfacere. Totodată, Festivalul vine să confirme realizarea unor progrese semnificative în cultivarea strugurilor de masă.

Solicitată de IPN șefa Direcției raionale cultură, tineret și sport, Iulia Cojocaru, a declarat că Festivalul a devenit o frumoasă tradiție și este locul unde se reunesc producătorii de struguri, exportatorii, savanții din domeniu, dar și producătorii de ambalaje și material săditor viticol. În cadrul Festivalului vor fi organizate expoziții și degustări ale strugurilor, dar și un vast program artistic. La eveniment și-au confirmat prezența 35 de producători, dar și peste 50 de meșteri populari.

În cadrul evenimentului va avea loc și concursul „Strugurele gigant", care se desfășoară începând cu anul 2016. Atunci câștigător a devenit un strugure de 3,8 kilograme. Strugurii de pe primele trei locuri sunt vânduți la licitație. Cel mai scump a costat până acum peste trei mii de lei.

O altă activitate din cadrul festivalului va fi un master-class în podgoriile producătorului Ion Baban din Cimișlia, care dezvoltă o afacere model, cu utilaje moderne. Astfel, și alți producători vor avea posibilitatea să cunoască tehnologiile moderne implementate pentru cultivarea strugurilor.

Festivalul Național Strugurelui va avea loc începând cu ora 10.00 pe bulevardul Ștefan cel Mare din Cimișlia.