Misiunea OSCE în Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la exercițiile militare cu forțarea râului, desfășurate în Zona de Securitate de către Grupul Operativ al Trupelor Ruse pe 14 și 15 august, se arată într-un comunicat al OSCE. 

În conformitate cu mandatul său, Misiunea OSCE și-a trimis echipa în partea respectivă a Zonei de Securitate pe 14 și 15 august, însă echipa a fost obstrucționată să monitorizeze pe deplin exercițiile. În conformitate cu Principiile de cooperare dintre Comisia Unificată de Control (CUC) și Misiunea OSCE în Moldova din 2004, Misiunea a împărtășit observațiile sale cu toate delegațiile din cadrul CUC prin intermediul canalelor stabilite.

Conform Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, exercițiile militare în Zona de Securitate trebuie să fie autorizate de către CUC, ceea ce nu a fost făcut în cazul de față. Misiunea informează privind constatările sale statele participante ale OSCE, inclusiv țara gazdă, prin intermediul canalelor stabilite.

Misiunea OSCE îndeamnă toate părțile implicate în îndeplinirea Acordului din 1992 privind principiile reglementării pașnice să respecte pe deplin prevederile acestuia și regimul Zonei de Securitate, precum și deciziile și reglementările relevante ale CUC. Acest lucru este în interesul tuturor părților.

DESCHIDE.MD a scris că trupele ruse de ocupație din Transnistria se pregătesc din nou, al patrulea an la rând, să forțeze din nou Nistru, potrivit unui comunicat de presă al Districtului Militar Vest din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) și-aexprimat îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu desfăşurarea neautorizată a exercițiilor militare cu forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

Autoritățile moldovenești au precizat că în dimineața zilei de 14 august curent pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din s.Târnauca, raionul Slobozia și în apropiere de podul de pietoni peste r. Nistru din or. Tiraspol, a fost stabilită concentrarea tehnicii blindate de tip TAB (,,БТР70”) și a autocamioanelor militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență. Conform rapoartelor, se auzeau bine motoarele blindatelor, iar tehnica și echipamentul militar special au fost observate intrând în apele râului Nistru. Detalii AICI.