Problema formării rândurilor în punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe a fost discutată cu călătorii ieri, la faţa locului, de reprezentanţi ai Vămii şi Frontierei din Republica Moldova şi Ucraina. Autocarele şi microbuzele vor fi redirecționate către punctul de trecere Tudora-Starokazacie, iar prin punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe va fi autorizată doar trecerea autoturismelor, potrivit propunerii Grupului de lucru, ce va fi promovată la nivel înalt şi implementată până la revenirea activității în regim normal.

În contextul afluxului masiv de traversări care se înregistrează în anume ore sau zile pe perioada estivală, a fost necesară o astfel de întâlnire pentru a analiza situația ce se crează periodic în cele două puncte de trecere și lansarea unei noi reguli de trecere a graniței moldo-ucrainene cu vehiculul, identificată ca o soluție de fluidizare a traficului. 

În discuții, părțile au menționat efortul depus zilnic pentru a reduce la maxim timpii de așteptare la controlul frontierei, inclusiv fiecare și-a prezentat viziunile în acest sens. După o examinare amplă, grupul de lucru a propus ca microbuzele și autocarele să fie redirecționate către punctul de trecere Tudora-Starokazacie, iar prin punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe să se autorizeze doar trecerea autoturismelor. Propunerea urmează a fi promovată la un nivel mai înalt și în timpul apropiat să se implementeze, cel puțin până la revenirea activității în regim normal. 

Pentru informarea conducătorilor auto despre noua regulă de trecere a frontierei prin punctele de trecere nominalizate, patrule mobile ale Poliției de Frontieră vor fi amplasate pe direcțiile de deplasare spre puncte și care vor asigura redirecționarea traficului.

NOTĂ: În zilele de week-end ale săptămânii trecute s-au înregistrat în PTF Tudora 17 860 traversări persoane, iar în PTF comun Palanca un număr de 10 231 traversări persoane. Dacă s-ar compara cu zilele obișnuite din săptămână se observă o majorare de circa 35 % în ambele puncte