Consiliul Superior al Magistraturii i-a cerut Ministerului Finanţelor să aloce 65 de mii de euro pentru indemnizaţia unică a doi judecători pensionaţi recent. E vorba de Nicolae Gordilă, care pretinde statului 40 de mii de euro, şi de colegul său Constantin Alerguş, cu o sumă de 25 de mii de euro. Decizia CSJ a fost luată la finele lunii iulie și publicată ulterior pe pagina CSJ.

Solicitanții fac trimitere la prevederile art. 26 alin. (3) din Legea cu privire la statul judecătorului: Magistratului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător.

Având în vedere formula din lege, rezultă că Nicolae Gordilă, în cei 38 de ani lucrați, a primit un salariu mediu de circa 20 de mii de lei, iar Alerguș, în cei 33 de ani de muncă, a fost remunerat cu un salariu mediu de 14.200 de lei.

Potrivit unui material publicat în 2013 de ZDG, în declaraţiile sale pe venit, depuse în perioada 2008—2011, Nicolae Gordilă declară că deţine, împreună cu soţia şi persoanele aflate la întreţinere, o casă de locuit de 309 m. p., estimată la aproximativ 2 milioane de lei, o vilă în raionul Criuleni, două loturi de pământ, în valoare de circa jumătate de milion de lei, şi un automobil de model "Honda CR-V" în valoare de 96 mii de lei. Magistratul, însă, nu indicase la acea vreme în declaraţii şi încăperea de pe str. Armenească 73, unde soţia sa, Svetlana Gordilă, avocată de profesie, deţine cota 1/38 din actualul sediu al Baroului de Avocaţi a sect. Râşcani.

La rândul său, Constantin Alerguș a ridicat în 2017 un salariu de circa 239 de mii de lei de la CSJ, dar și pensii, alocații și dinstincții de stat de la CNAS, în mărime de peste 166 de mii de lei. În 1996, soția sa, Svetlana Alerguș, a obținut, prin moștenire, ½ dintr-un imobil din str. George Enescu din Chișinău, evaluat și în declarațiile de avere ale judecătorului la 1,7 milioane de lei. Interesant este faptul că în 2006, acest imobil era pus în gaj la Banca de Economii pentru un credit de 82 mii de lei. Soții Alerguș dețin și un alt imobil, pe str. Valea Albă, Chișinău, ridicat în 2014, cu o suprafață de 185 m2.

Familia magistratului deține și două autoturisme, unul de model Școda Octavia și unul de model Nissan Qachai.