Condiţiile mizerabile de la tabăra de odihnă „Trandafir" de la Vadul lui Vodă sunt, deopotrivă, expresia nepăsării autorităţilor locale sau a intereselor ascunse în procedura de achiziţie. Drept dovadă sunt cifrele din contractele încheiate cu Consiliul raional Ialoveni: 1450 de lei foaia de odihnă, în timp ce valoarea totală a contractului e de 435 000 de lei, și toate aceste sume pentru o odihnă în mizeria de la tabăra „Trandafir”.

Pentru a explica detaliat, ne vom axa pe cazul licitației de la Ialoveni, unde Consiliul raional a încheiat contracte cu trei tabere de odihnă, contracte care valorează peste 1 milion 300 de mii de lei.

La începutul verii, mai exact pe 4 iunie 2018, la inițiativa președintelui din raionul Ialoveni, s-a format un grup de lucru, din membri ai comisiei raionale, cu misiunea de a inspecta taberele participante la licitație și a verifica gradul de pregătire a taberelor pentru primirea copiilor la odihnă. 

--------------------------------------- De aici rezultă că conducerea raionului era la curent cu condițiile insalubre de la „Trandafirul” și a desemnat conștient „Dovi-Grup SRL” drept câștigător al licitației care urma să acorde 300 de foi de odihnă la un preț de 1450 de lei bucata.

Toate acestea, în contextul în care președintele raionului a declarat aseară, pentru DESCHIDE.MD, că autoritățile de la Ialoveni au trimis „vreo patru educatori împreună cu copii”, după ce au depistat o problemă în acest sens la tabăra „Trandafir”. 

Totuși, situația ia o altă întorsătură atunci când unul dintre concurenți se declară nemulțumit de rezultatele licitației și depune o solicitare la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), motivând că în caietul de sarcini al achiziției era specificat faptul ca taberele trebuie să fie inspectate și evaluate din punct de vedere a condițiilor de cazare și hrană, or la „Torent Plus SRL” această inspecție nu a ajuns.

În apărarea sa, Consiliul raional Ialoveni spune că evaluarea ofertelor s-a făcut corect și legal, conducându-se după criteriul „cel mai mic preț”. Mai mult decât atât, Consiliul declară cu tărie că a verificat taberele: doar pe cele care au prezentat cel mai mic preț: „Olcriscom SRL”, „Dipo consalting SRL” și „Dovi-Grup SRL” și au constatat, atenție, că „acestea sunt pregătite corespunzător pentru primirea copiilor la odihnă”. 

Într-un final, ANSC a decis să respingă ca neîtemeiată contestația depusă de „Torent Plus SRL”. 

   

De precizat că, ieri, președintele de Ialoveni a declarat pentru DESCHIDE.MD că angajații Consiliului raional au fost să vadă tabăra „Trandafir” înainte de a încheia un contract cu ei. Cu toate acesta, „inspectorii” n-au văzut acolo condiții inumane. „Peste tot condițiile sunt la fel. Ce putem face? Noi am încheiat contracte cu trei tabere și peste tot sunt cam aceleași condiții”, a spus Lilian Carmanu. 

--------------------------------------------- Ministerul Educației are însă o altă părere, care a fost expusă azi dimineață într-un comunicat de presă. Instituția precizează că activitatea instituției trebuia sistată înainte de producerea incidentului din noaptea de 7 spre 8 august,, precizând că încăperile, bucătăria, blocurile sanitare, cabinele de duș etc., s-au dovedit a fi insalubre și într-o stare deplorabilă.

Ca urmare, Ministerul Educației urmează să convoace astăzi Comisia guvernamentală pentru organizarea și monitorizarea odihnei de vară pentru copii și adolescenți: „Ministerul Educației consideră că taberele trebuie să fie pentru odihna copiilor, nu a autorităților publice locale, care erau obligate să prevină asemenea situații regretabile și reprobabile ” 

În cele din urmă, putem constata că conducerea Consiliului raional Ialoveni cunoştea condițiile insalubre de la tabăra „Trandafirul”, însă a considerat că - citat de la președintele de Ialoveni - „Peste tot condițiile sunt la fel” și că faptul nu pune în pericol sănătatea copiilor.

De cealaltă parte, chiar dacă unul dintre participanții la licitație a depus o contestație la ANSC, reprezentanții Agenției s-au condus doar după documentele prezentate și datele tehnice ale contestatarului, precum și ale autorității contractante, crezându-i pe reprezentanții Consiliului raional Ialoveni că, într-adevăr, condițiile sunt bune.

Toate puse într-o oală, vedem că acum câteva zile 13 copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, care se odihneau la tabăra „Trandafirul" din oraşul Vadul lui Vodă, au fost bătuți de doi adolescenţi care îi supravegheau. Potrivit poliţiei, agresorii, care au 16 şi, respectiv, 17 ani, au sărit la bătaie după ce au consumat alcool. Ei au intrat în camera copiilor şi au început a lovi în stânga şi în dreapta fără motiv, cu o rangă metalică.

Educatorii activau fără contract, de trei săptămâni, iar tabăra îşi desfăşura ilegal activitatea. Poliţia a pornit un dosar penal pentru tortură şi privare de libertate, iar administratorul centrului de odihnă a fost reţinut pentru 72 de ore. Activitatea instituţiei a fost sistată temporar.

Acum nouă zile, angajaţii IGP au sesizat Primăria Vadul lui Vodă relativ la ilegalităţile de la tabăra de odihnă, însă autorităţile nu au întreprins nimic. Aşa că în cadrul anchetei penale va fi cercetat inclusiv felul în care au acţionat funcţionarii.

Decizia Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor: