Ministerul Educației vine cu o reacție în urma mediatizării cazului de maltratare a copiilor la tabăra „Trandafirul” dar și a condițiilor în care sunt primiți aceștia.

Într-o declarație de presă, Ministerul Educației spune că regretă incidentul de la Tabăra „Trandafirul” și condamnă orice formă de violență asupra copilului. 

Ministerul mai menționează că activitatea instituției trebuia sistată înainte de producerea incidentului din noaptea de 7 spre 8 august precizând că încăperile, bucătăria, blocurile sanitare, cabinele de duș etc., s-au dovedit a fi insalubre și într-o stare deplorabilă.

Potrivit declarației, ministerul s-a autosesizat în privința situației alarmante de la Tabăra de odihnă „Trandafirul” din Vadul lui Vodă, iar la fața locului s-a deplasat secretarul de stat Angela Cutasevici pentru documentare.

Inițial, ei i-a fost îngrădit accesul pe teritoriul taberei, invocându-se motivul că aceasta este proprietate privată. Abia după 30-40 de minute, un paznic a deschis poarta, dar între timp vreo șapte adolescenți au dispărut și nu au mai fost de găsit.

Cutasevici a depistat că în tabără sunt condiții insalubre și încăperile se află într-o stare deplorabilă.

Activitatea instituției trebuia sistată înainte de producerea incidentului din noaptea de 7 spre 8 august, afirmă ministerul care anunță că urmează să fie convocată o comisie guvernamentală pentru organizarea și monitorizarea odihnei de vară pentru copii și adolescenți, la care au fost invitați și reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ai Inspectoratului de Stat al Muncii, ai Academiei de Studii Economice din Moldova, ai Primăriei orașului Vadul lui Vodă, ai Direcției Învățământ Hâncești, precum și agentul economic care gestiona tabăra.

„În cadrul comisiei, vom analiza minuțios toate detaliile cazului, inclusiv documentele de licitație a foilor de odihnă, contractul de locațiune, planul de activitate al taberei, temeiurile angajării unor minori în calitate de educatori ș.a.”, se spune în declarație.