Doi adolescenţi de 16 şi 17 ani au agresat fizic 13 minori la o tabără de odihnă pentru copii din Vadul lui Vodă, după ce ar fi consumat băuturi alcoolice. Poliţia Capitalei le-a iniţiat un proces pentru "pentru tortură", iar administratorului taberei - "pentru privare ilegală de libertate".

La 8 august 2018, Poliția Capitalei a fost alertată prin intermediul serviciului specializat 112 relativ la faptul că la o tabără de odihnă pentru copii din Vadul lui Vodă ar fi fost agresați fizic 13 minori, cu vârstele cuprinse între 11 ani şi 15 ani.

La faţa locului au intervenit poliţiştii sectorului Ciocana, precum şi psihologul din cadrul Direcţiei de Poliţie Chişinău.

Poliţiştii au constatat că tabăra de odihna pentru copii activa în lipsa actelor legale ce se impun. Totodată, copiii ar fi fost lasaţi în grija a doi adolescenţi cu vârstele de 16 şi, respectiv, 17 ani. Anume aceştia ar fi recurs la acţiuni agresive faţă de copii, dupa ce ar fi consumat băuturi alcoolice.

Ca urmare, Poliţia Capitalei a sesizat autoritaţile publice locale pentru a interveni şi a întreprinde acţiuni de rigoare conform competenţei prevăzute de lege, fiind convocată o şedinţă în urma căreia a fost emisa decizia de sistare a activitaţii taberei respective.

Ulterior, administratorul taberei a limitat poliţiei, reprezentanţilor APL , inclusiv părinţilor, accesul în tabără timp de circa 2-3 ore, timp în care poliţiştii au dus tratative cu administraţia taberei în vederea soluţionării situaţiei de conflict.

În această ordine de idei, Poliţia Capitalei, în comun cu Procuratura, a iniţiat un proces penal pentru tortură în privinţa celor doi adolescenţi, fiind cercetaţi în stare de libertate.

Totodată, a fost iniţiată o cauza penală pentru privare ilegală de libertate, în privinţa administratorului, fiind reţinut pentru 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău.

De asemenea, minorii agresaţi fizic au fost audiaţi şi li s-a acordat asistenţa necesară, inclusiv psihologică, cu trimitere la Centrul de expertiza medico-legală pentru constatarea gradului de gravitate a leziunilor corporale provocate. 

Anterior, Poliţia a relevat unele derogări de la prevederile legale în activitatea taberei de odihnă pentru copii, fapt pentru care, la data de 31 iulie 2018, a fost sesizată APL din or. Vadul lui Vodă, fiind solicitată în mod de urgenţă o decizie în acest sens.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală urmează a fi investigate, inclusiv, cauzele şi condiţiile ce au favorizat comiterea faptelor infracţionale, precum şi reacţia tardivă a instituţiilor abilitate în domeniu.