Administratorii companiei SRL „Drebozaci” susțin că au fost înlăturați de la conducerea companiei după ce instanța de la Dondușeni a decis în 3 minute să înceapă procedura de insolvabilitate a companiei, având la bază o datorie fictivă față de primărie. În acest context administratorii solicită Procuraturii Generale și Procuraturii Anticorupție ca să ia atitudine față de ilegalitățile care au loc în jurul companiei din Drepcăuți.

În cadrul unei conferințe de presă, administratorul companiei, Vasile Şincariuc, a declarat că în pragul începerii sezonului agricol justiția locală de la Nord le-a făcut un "dar" locuitorilor din Drepcăuți, lăsându-i fără brigada de tractoare și fără depozitul de cereale. 

„Instanța a emis o hotărâre în doar câteva minute, într-o cauză în care sunt implicate peste 300 de persoane. Vă dați seama ce fel de decizie este aceasta. Acum a fost gândită o altă metodă de a pune pe brânci Drebozaci. În baza unei datorii fictive pentru folosirea pământurilor din localitate, compania ajunge în faza de insolvabilitate printr-o decizie judecătorească. În așa fel administratorii SRL Drebozaci sunt înlăturați de la conducerea companiei iar lichidatorul poate să facă ce vrea cu compania”, a declarat administratorul companiei. 

Avocații companiei spun că au discutat anterior cu primarul suspendat Ghenadie Ioxa despre lucrurile care se întâmplă împrejurul companiei iar acesta le-a spus: „aducem SRL Drebozaci în faza de faliment și după mai vorbim”.

„Noi am înaintat mai multe cereri și atât la Procuratura generală cât și la alte instituții de stat ca să ia atitudine față de ce se întâmplă la Drepcăuți. Nu vrem să fie audiați la Procuratura Anticorupție pentru a aduce toate dovezile necesare ca să demonstrăm că noi acționăm legal și că suntem spuși unui atac raider”, a declarat unul din avocații companiei SRL „Drebozaci”. 

Un alt avocat a adăugat că astfel de cereri au fost înaintate la nivel local și anume la Procuratura Anticorupție din Bălți, însă până acum nu s-a întreprins nimic în această privință. 

În același timp mai mulți locuitori din Drepcăuți protestează deja de o săptămână în fiecare seară, blocând drumul național care trece prin sat și duce spre frontiera cu Ucraina la punctul de trecere Criva - Mamaliga. Ieri aceștia au mers și la Curtea de Apel din Bălți unde au cerut să fie întreprinse măsuri de anulare.

Deschide.MD a scris recent despre tentativa primarului localităţii Drepcăuţi, Ghenadie Ioxa, de a pune mâna pe bunurile companiei ucrainene „Drebozaci" (care arendat 90 la sută din pământurile localnicilor, onorându-i cu regularitate obligaţiile faţă de ei).

Cel mai recent episod - dintr-un „serial" în care sunt implicaţi judecători şi executori judecătoreşti, alături de fiul şi soţia primarului - vizează brigada de tractoare, cu utilajele şi construcţiile aferente. Şi fiindcă „ostilităţile" au loc în instanţele din Briceni şi Soroca, localnicii rămân pe post de simpli spectatori.

În așa mod, primarul Ghenadie Ioxa, fiind anchetat de Centrul Național Anticorupție pentru trafic de influență, încearcă în continuare să pună mâna pe bunurile de pe teritoriul brigăzii de tractoare din Drepcăuți iar oamenii din localitate rămân pe post de spectatori ai „războiului din satul lor” pentru că totul se decide în instanțele de la Dondușeni, Briceni și Soroca.

Detalii: Războiul de la Drepcăuți (ep.3). Primarul vrea să pună mâna pe brigada de tractoare

           (FOTO,VIDEO) La Drepcăuți sătenii au blocat cu tehnică agricolă traseul național care duce la Criva

           (FOTO, VIDEO) A doua zi de proteste la Drepcăuți. Sătenii cer implicarea lui Harunjen și Iftodi