Cu referire la articolul postat de Amnesty International pe pagina oficială, din data de 1 august 2018, cu genericul: „Administrația Națională a Penitenciarelor este obligată să asigure deținuților condiții umane de detenție, inclusiv accesul la asistență medicală calificată”, Administrația Națională a Penitenciarelor vine cu unele precizări:

Deținuții beneficiază, în mod gratuit, de asistenţă medicală şi de medicamente în volumul stabilit de Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, conform legislației în vigoare. Alăturat, în vederea asigurării calității serviciilor medicale prestate, ANP încheie anual contracte de prestare a serviciilor medicale cu spitalele de profil din subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În contextul dezinfectării, aerisirii și amenajării celulelor, precizăm că instituțiile penitenciare contractează lunar servicii de deratizare şi dezinsecție de la prestatorii specializați.

Menționăm faptul că în Penitenciarul nr.13-Chișinău au fost efectuate lucrări de reparație capitală a celulelor de locuit, inclusiv a blocurilor sanitare, prin schimbarea rețelelor inginerești (apeduct, canalizare, electricitate), divizarea blocului sanitar de spațiul locativ, montarea geamurilor de tip termopan, cu reducerea la minim a numărului de gratii, dar și repararea capitală a acoperișului blocului de detenție.

Cu referire la asigurarea gratuită cu produse de igienă personală, conform normelor minime de consum, persoanele private de libertate, inclusiv cele din Penitenciarul nr. 13-Chișinău, lunar sunt asigurate cu obiecte de igienă de primă necesitate (lenjerie de pat, pastă/perie de dinţi, hârtie igienică, săpun pentru igiena personală şi pentru rufe, aparat de ras, etc.).

Suplimentar, se asigură posibilitatea de a face duş, nu mai rar de o dată pe săptămână. Totodată, din rația zilnică obligatorie a deținuților nu lipsește carnea de pui, peștele, ouăle, laptele, untul, brânzeturile și legumele, cu meniuri adaptate pentru diverse categorii de deținuți.

Concomitent, ANP asigură executarea condițiilor eliberării de la executarea pedepsei din motiv de boală, în conformitate cu Lista bolilor somatice cât și psihice, aprobată prin Ordinul Ministerului Justiției nr.331 din 06.09.2006 ce reglementează Regulamentul cu privire la modul de prezentare pentru liberare de la executarea pedepsei a condamnaţilor grav bolnavi.

Este de menționat faptul, că de la începutul anului curent, în instanțele de judecată au fost expediate 14 dosare cu privire la liberarea de la executarea pedepsei a persoanelor pe motiv de boală.