Primarul Dorin Chirtoacă a dispus inițierea unei anchete de serviciu ca urmare a faptului că Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie a început o investigație privind organizarea licitaţiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din municipiul Chişinău, dar şi privind calitatea produselor livrate de către agenţii economici instituţiilor de învăţământ preşcolar şi preuniversitar.

Potrivit dispoziţiei primarului Dorin Chirtoacă, ancheta de serviciu urmează să stabilească implicarea funcţionarilor din cadrul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, precum şi a celor din cadrul direcţiilor respective de sector şi a angajaţilor instituţiilor de învăţământ din municipiu în trucarea licitaţiilor. De asemenea, în urma anchetei interne se va constata existenţa sau inexistenţa răspunderii disciplinare a funcţionarilor din cadrul serviciilor abilitate.

Ancheta de serviciu va fi efectuată în perioada 25 noiembrie – 14 decembrie a.c.

Amintim că ieri dimineață CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat mai multe percheziţii în cadrul unor institutii publice, precum şi la domiciliile unor funcţionari din domeniul educaţiei şi la unii agenti economici. Acestea au avut loc în cadrul unei cauze penale. E vorba despre aranjarea unor licitaţii ce tin de asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din capitală. Anchetatorii au constatat nu doar trucarea procesului de achizitii publice, dar şi livrarea de produse alterate în institutiile de învăţământ.

Ulterior, primarul general al capitalei a confirmat pentru Deschide.MD că procurorii au descins în cinci direcţii de invăţământ din toate sectoarele capitalei. Edilul ne-a spus că funcţionarii au fost avertizaţi nu o singură dată asupra faptului că, dacă vor admite încălcări ale legii, vor răspunde. Dorin Chirtoacă ne-a mai spus că problema alimentaţiei a mai fost abordată încă acum câţiva ani în cadrul discuţiilor din Primărie.

În urma operațiunii de ieri, 18 persoane au fost reținute. Sunt bănuite 23 de persoane.