Un grup infracţional specializat în contrabanda cu ţigări cu implicarea cetăţenilor moldoveni a fost deconspirat de către Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, după ce a fost filat aproape un an începând cu decembrie 2015, transmite IPN cu referinţă la un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din România.

Potrivit comunicatului, grupul organizat, cunoscut ca „Gruparea Trandafir”, era constituită din cetăţeni români şi moldoveni, iar liderul era un bărbat din Republica Moldova.

Poliţia română a constatat că „Gruparea Trandafir” era organizată în cinci nivele. Primul nivel îl constituia liderul grupului şi ajutorul său, la fel, cetăţean moldovean, care era furnizorul ţigărilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Liderul grupării era şi cel care negocia cu beneficiarii de pe teritoriul României.

Cel de-al doilea nivel era constituit din destinatarii loturilor de contrabandă. Nivelul al treilea îl reprezentau cetăţeni români domiciliaţi în zona de frontieră. Aceştia primeau personal coletele cu ţigări, după ce erau trecute peste râul Prut şi ulterior le predau altor persoane care le transportau către beneficiari.

Nivelul al patrulea este constituit din persoane racolate de membrii grupării pentru a transporta ţigările. Cel de al cincilea nivel îl constituiau lucrătorii vamali în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni.

În arestul poliţiei române au ajuns şapte membri ai grupării, iar alţii doi au fost puşi sub control judiciar. În cadrul investigaţiilor au fost efectuate 20 de percheziții domiciliare pe raza judeţului Iaşi.