Prim-ministrul Pavel Filip a cerut, astăzi, demararea, în regim de urgență, a verificării tuturor instituţiilor de învăţământ privind calitatea şi termenul de valabilitate al produselor alimentare achiziţionate.

Șeful Cabinetului de miniștri a luat această decizie ca urmare a cazurilor depistate de anchetatorii anticorupție privind licitațiile trucate la mai multe instituții și furnizarea de către unii agenți economici a alimentelor alterate în unele instituții de educație, este menționat într-un  comunicat al Guvernului. 

În acest context, vor fi efectuate controale la toate instituţiile de învăţământ preşcolar, primar şi secundar, respectiv şi la unităţile militare din ţară.

De asemenea, în scopul garantării alimentării în siguranţă a cetăţenilor, premierul a cerut Ministerului Educației, Ministerului Apărării şi Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor să demareze anchete interne privind modul în care este supravegheată această activitate de către conducătorii instituțiilor respective.

Amintim că azi dimineață CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat mai multe percheziţii la adresele unor institutii publice, precum şi la domiciliile unor funcţionari din domeniul educaţiei şi la agenti economici. Acestea au avut loc în cadrul unei cauze penale si este vorba despre aranjarea unor licitaţii ce tin de asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din capitală. Anchetatorii au constatat nu doar trucarea procesului de achizitii publice, dar şi livrarea de produse alterate în institutiile de învăţământ. Caa urmare a operațiunii de astăzi, au fost reținute 16 persoane. 

În cadrul unei conferințe de presă, organizate astăzi, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că toate aceste dosare țin de trucarea licitațiilor privind asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor. Mai grav este faptul că agenții economici distribuiau, în unele cazuri, către instituțiile pre-școlare produse alimentare alterate sau cu termenul de păstrare expirat, inclusiv: cartofi, mere, paste, fasole, varză, carne de pui, și de pește.