Procurori Anticorupție și angajații Centrului Național Anticorupție au desfășurat astăzi 46 de percheziții la mai mulți agenți economici dar și funcționari de stat. Primul dosar a fost pornit în luna martie iar pe perioada investigațiilor au fost depistate și alte infracțiuni care au dus la deschiderea a alte 36 de cauze penale.

În cadrul unei conferințe de presă, organizate astăzi, șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, a declarat că toate aceste dosare țin de trucarea licitațiilor privind asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor. Mai grav este faptul că agenții economici distribuiau, în unele cazuri , către instituțiile pre-școlare produse alimentare alterate sau cu termenul de păstrare expirat, inclusiv: cartofi, mere, paste, fasole, varză, carne de pui, și de pește. 

„În desfășurarea perchezițiilor a fost implicat tot efectivul CNA, în total au fost făcute 46 de percheziții. Am avut și un incident, unde o persoană a încercat să distrugă probele însă s-a reușit oprirea acestui lucru. În cadrul acestui dosar, sunt vizate toate direcțiile de Educație Tineret și Sport din municipiul Chișinău. În total în calitate de bănuiți vor fi audiate 23 de persoane. Din cele 16 persoane reținute azi, 9 sunt funcționari publici din cadrul Direcțiilor Tineret și Sport din toate sectoarele Municipiului Chișinău dar și șeful Serviciului Alimentar al Ministerului Apărării iar restul sunt agenți economici. Suma mitei care era transmisă ajungea până la 10 000 de lei”, a declarat șeful CNA, Bogdan Zumbreanu.

Viorel Morari a adăugat că mai mulți agenții economici care erau gestionați de aceeași persoană, participau la licitație. Unul dintre aceștia afișa un preț mult mai mic, care era defavorabil și nu aducea nci-un câștig, însă din cauza că nu avea toate documentele necesare nu era selectat. Drept consecință era declarat câștigător al doilea agent economic, care tot aparținea persoanei interesate și care avea un preț mult mai mare mai mare. 

Șeful CNA, a ținut să precizeze că „din motive de securitate nu o să divulgăm funcțiile acestor persoane pentru că mulți părinți își vor exprima indignarea de faptul că grădinițelor în special erau livrate produse alterate sau cu termenul de păstrare expirat”. Totodată șeful Procuraturii anticorupție a adăugat că își asumă responsabilitatea ca să publice informațiile date după ce va fi finalizată urmărire apenală pe aceste cazuri. 

Amintim că azi dimineață CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat mai multe percheziţii la adresele unor institutii publice, precum şi la domiciliile unor funcţionari din domeniul educaţiei şi la agenti economici. Acestea au avut loc in cadrul unei cauze penale si este vorba despre aranjarea unor licitaţii ce tin de asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din capitală. Anchetatorii au constatat nu doar trucarea procesului de achizitii publice, dar şi livrarea de produse alterate în institutiile de învăţământ.

Ulterior primarul general al capitalei a confirmat pentru Deschide.MD că procurorii au descins în cele cinci direcţii de invăţământ din toate sectoarele capitalei. Edilul ne-a spus că funcţionarii au fost avertizaţi nu o singură dată despre faptul că dacă vor admite încălcări ale legii, vor răspunde. Dorin Chirtoacă ne-a mai spus că problema alimentaţiei a mai fost abordată încă acum câţiva ani în cadrul discuţiilor din Primărie.