Ședința de judecată pe cazul liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost amânată pentru 2 decembrie. Potrivit avocaților politicianului, motivul de amânare ar fi faptul că procurorul nu a prezentat materialele cauzei penale.

Avocatul Ion Cerga a declarat după ședința de judecată că procurorul Vitalie Busuioc nu a știut pe ce caz este citat Usatîi.

El nu cunoștea ce fel de ședință va avea loc”, a spus el.

Potrivit avocatului Anatol Istrati, procurorul în mod intenționat tergiversează examinarea cauzei.

Procurorul este obligat să prezinte materialele dosarului judecătorului de instrucție care examinează orice plângere. Am solicitat ca procurorul să prezinte ordonanțele procurorului general privind clasarea dosarului”, a declarat acesta.

La rândul său, Vitalie Busuioc a subliniat că anume avocații se fac vinovați de amânarea ședinței.

Avocații nu au prezentat copiile plângerilor. Din acest motiv a fost amânată ședința cu obligarea apărătorilor de a-mi pune la dispoziție copiile acestor plângeri. Eu în calitate de procuror nu cunosc esența acestor plângeri”, a declarat procurorul.

Potrivit lui, ar fi vorba de o plângere privind contestarea ordonanței procurorului general interimar cu privire la reluarea urmăririi penale pe unul din cauzele penale în care figurează Renato Usatîi.

Amintim că pe 24 octombrie, judecătoria Centru a decis să elibereze un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele președintelui „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pus anterior sub învinuire pentru comandarea asasinării bancherului rus, Gherman Gorbunțov. Instanța a dispus aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pentru 30 de zile cu calcularea din momentul reținerii.

Potrivit ordonanţei procurorului, Usatîi este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi anume că, prin intermediul unei companii offshore, l-a deposedat pe Gorbunţov de 68 de mii 401 acţiuni, în sumă totală de peste 113,5 milioane de lei. Totodată, politicianul este învinuit că a comandat şi a organizat tentativa de asasinare a lui Gorbunţov, refugiat la Londra.