Coloana de vehicule militare despre care presa a scris azi dimineață că ar fi tehnică militară NATO de fapt este a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Iar militarii filmați sunt cei care au participat la exercițiul multinațional „Sea Breeze 2018", a desfăsurat, alături de colegii din Ucraina şi SUA, la centrul de instruire Shirokiy Lan, regiunea Mykolaiv, Ucraina.

------------------------------ Contactat de Deschide.MD, ministrul Apărării, Eugen Sturza, a declarat că a privit imaginile video și confirmă că coloana de vehicule filmată este cea care a participat în Ucraina la „Sea Breeze”. 

Amintim că azi dimineață în presă au apărut imagini video cu mai multe vehicule militare HMMWV. Potrivit comentariilor acestor imagini, oamenii au scris că „vor să construiască o bază NATO pe stadionul Republican”. 

În acest context precizăm că la sfârșitul acestei săptămâni, deputații au votat modificările legislative care permit vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru a fi construită o nouă Ambasadă a Statelor Unite. Lotul are o suprafață de cinci hectare. Proiectul a fost votat în două lecturi de majoritatea parlamentară împreună cu fracțiunile PL și PLDM.

----------------------------------------- Cât despre tehnica militară, amintim că anterior Armata Naţională a primit mai multe loturi de tehnică militară din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii. Donaţia a fost făcută în baza Acordului de cooperare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul SUA semnat la 21 martie 1994. Acestea sunt vehicule de tip HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) şi autocamioane.

Vedeți mai jos imaginile video cu vehicule militare care aseară a traversat centrul Capitalei: