Ghenadie Ioxa, primarul de la Drepcăuți, revine în atenția judecătorilor. De această dată edilul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție numai ca să fie scutit de o taxă de stat de în sumă de 37 500 de lei, pentru că nu-și poate permite să plătească din salariul său de primar. Asta deși, Ioxa împreună cu familia sa, dețin două firme agricole „Plant Nord” al soției Natașa Ioxa și „Capital-Plant”, care aparține fiului Cristian Ioxa. Iar, potrivit declarației sale de avere pentru anul 2017, Ioxa deține 12 bunuri mobile și o cotă parte de 60% la o altă companie „Partaș”.

„Săracul” primar de la Drepcăuți a ajuns în această situație după ce Societatea cu Răspundere Limitată „Rusagro-Prim” l-a atacat în judecată, pe el şi pe cele două companii ale familiei sale: „Plant Nord” și „CapitalPlant” pentru a încasa o datorie și o dobândă de întârziere, precum penalității și cheltuieli de judecată.

Mai exact „Rusagro-Prim” cere o datorie de 3 300 000 de lei, dobânda de întârziere în mărime de 695 395, 88 de lei și o penalitate în sumă 2 970 000 de lei. Bani care, potrivit judecătorilor de la CSJ, au fost întorși de către cele două companii ale familiei Ioxa chiar în anul 2017. 

-------------------------------------- În această situație, este de precizat faptul că la începutul anului 2017, mai mulți locuitori ai satului Drepcăuți l-au acuzat într-o conferință de presă pe primarul Ghenadie Ioxa de instigare la ură interetnică şi atacuri raider.

Tot atunci, sătenii au spus că comportamentul primarului Ioxa, de altfel absurd şi întru totul contraproductiv, se explică prin faptul că, ar lucra în interesul companiei „Rusagroprim”, căreia i-ar datora tocmai 8 milioane de lei. Compania în cauză, venea în fiecare an și strângea, cu tupeu, fără a avea un câtuşi de mic drept sau merit, roada pământurile arendate companiei ucrainene „Drebozaci”.

Revenind la decizia CSJ de acum câteva zile, vedem că instanța l-a obligat pe Ioxa și cele două companii să achite, pe lângă datorii, și o taxă de stat de 50 000 lei, drept cheltuieli de judecată. Imediat, atât „Plant Nord”, „CapitalPlant” cât și Ghenadie Ioxa s-au adresat în judecată ca să fie scutiți de această taxă. 

Ghenadie Ioxa „A menționat că, fiind primar la primăria Drepcăuți, nu poate avea un alt venit decât salariul. Respectiv, sursele de venit nu îi permit să achite taxa de stat în mărime de 37 500 de lei. A afirmat că a luat cunoștință de încheierea instanței de apel la data de 30 mai 2018. Recurentul a solicitat admiterea recursului, casarea încheierii instanței de apel din 24 mai 2018 și scutirea de la plata taxei de stat.”

După ce mai multe instanțe i-au obligat totuși pe edilul de la Drepcăuți și cele două companii ale familiei sale să achite taxa de stat, cazul a ajuns la CSJ, care într-un final a decis: „Se respinge recursul declarat de către Ioxa Ghenadii. Se menţine încheierea din 24 mai 2018 a Curţii de Apel Bălți”.

În contextul în care, primarul de la Drepcăuți spune că nu are de unde achita cele 37 500 lei taxa de stat, dar a avut, împreună cu cele două companii „Plant Nord” și „CapitalPlant”, să achite datoria și penalitățile care se ridică aproape la 7 milioane de lei, ne-am gândit să vedem ce avere declară primarul Ioxa. 

Potrivit declarației de avere și interese pentru anul 2017, edilul a primit anul trecut un salariu de peste 55 000 lei, fiind în funcția de primar, 12 000 lei - de la CapitalPlant și încă 6000 lei de la PlantNord. 

Ioxa indică că nu are o locuință proprie, dar că are un contract de locațiune. La capitolul bunuri mobile, primarul indică două automobile. VW Transporter, în valoare de 21 000 lei, un Audi 100 - de 10 000 lei și 10 mașini agricole, a căror valoare ajunge, potrivit declarației, la peste 300 000 lei. Primarul mai indică că deține o cotă parte de 60% dintr-o altă companie - SRL „Părtaș” iar celelalte 40% sunt deținute de o rudă a sa. 

Vedeți mai jos declarația de avere integrală: 

------------------------------- Amintim că acum două săptămâni, Deschide.MD a scris că tentativa primarului localităţii Drepcăuţi, Ghenadie Ioxa, de a pune mâna pe bunurile companiei ucrainene „Drebozaci" (care arendat 90 la sută din pământurile localnicilor, onorându-i cu regularitate obligaţiile faţă de ei) ia forme tot mai sofisticate. Cel mai recent episod - dintr-un „serial" în care sunt implicaţi judecători şi executori judecătoreşti, alături de fiul şi soţia primarului - vizează brigada de tractoare, cu utilajele şi construcţiile aferente. 

În așa mod, primarul Ghenadie Ioxa, fiind anchetat de Centrul Național Anticorupție pentru trafic de influență, încearcă în continuare să pună mâna pe bunurile de pe teritoriul brigăzii de tractoare din Drepcăuți iar oamenii din localitate rămân pe post de spectatori ai „războiului din satul lor” pentru că totul se decide în instanțele de la Briceni și Soroca.